U trendu

Ovo je bila osveta Asadu: SAD granatirale vojni aerodrom u Siriji (video)

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Američke Države su lansirale više od 50 raketa „Tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Aš Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama. Ciljevi napada bili su avioni i infrastruktura, uključujući pistu, ali ne ljudi, saopštili su američki zvaničnici za televiziju En-Bi-Si.

​​Prema nekim informacijama na aerodromu bi mogle da se nalaze i ruske trupe.

Pentagon je objavio snimak napada, a očevici su takođe na Tviteru postavili snimak sa zemlje.

(Sputnjik)

Prvi direktan napad SAD na pozicije sirijske vojske

Sa američkih razaraca u istocnom Mediteranu ispaljeno je na desetine „tomahavk“ raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa „programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila“, preneo je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

„Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično“, rekao je sinoć Tramp.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, medu kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

(Tanjug)

Posle ovog raketnog napada ne planiramo nove u Siriji

Raketni napad koji su SAD izveleu Siriji bio „jedini“ i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se veruje da napad ne predstavlja signal velike promene u fokusu predsednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.