U trendu

Sao Tome i Prinsipe želi da se poveže sa Srbijom

SAO TOME – Sao Tome i Prinsipe, prva država koja je 2013. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, želi da intenzivira saradnju sa Srbijom, pre svega ekonomsku, u godini obeležavanja jubileja – 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Podsticaj jačanju odnosa i političkog dijaloga Srbije i te centralnoafričke ostrvske države trebalo bi da pruži i nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, a predsednik Privredne komore Sao Tome i Prinsipea Žorž Korea ocenjuje da svakako treba pojačati saradnju sa Srbijom.

Specifičan po tome što je svojevremeno studirao u Beogradu, Korea se najpre obratio na srpskom:

“Dobar dan, ja sam Žorž Korea i studirao sam ekonomiju u Beogradu. Zaboravio sam srpski, jer 34 godine nisam bio u vašoj zemlji. Uželeo sam se Srbije“, rekao je on.

Kaže da u njegovoj zemlji ljudi ne poznaju Srbiju i da nisu čuli za nju, izuzev za vreme ratova na Balkanu.

“Žao mi je zbog problema u vezi sa Kosovom. Mišljenja sam da to pitanje treba da reše međunarodna politika i diplomatija“, naglasio je Korea i izrazio nadu da će građani Srbije pronaći svoj put i da će zajedno sa njegovim narodom koračati tim putem.

Istakao je da je neophodno da gradani Srbije dolaze u Sao Tome, ali i da građani te države posećuju Srbiju.

Ocenio je i da je razmena poseta ministara spoljnih poslova sigurno dobar početak i prilika za razvoj odnosa dve zemlje.

Korea je izrazio žaljenje što trenutno niko iz Srbije ne živi u njegovoj državi, dok je u Srbiji troje, četvoro studenta iz njegove zemlje.

Poručio je da saradnju treba započeti kooperacijom preduzetnika.

“Znamo da u Srbiji postoje jako kvalitetna preduzeća i zato verujem da možemo uspostaviti saradnju privrednih komora kako bi privrednici dolazili da rade sa nama”, uveren je Korea.

Kaže i da njegova zemlja može da izvozi u Srbiju poljoprivredne proizvode kojih ovde nema.

“Nažalost, Novi Sad je jako udaljen od grada Sao Tome, a Novi Sad je poljoprivredna žitnica Srbije. Mnogo uvozimo iz drugih evropskih zemalja. A možemo uvoziti i iz Srbije”, rekao je Korea.

Sao Tome i Prinsipe ekonomiju bazira na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, a tokom posete ministra Selakovića potpisan je i sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Šef srpske diplomatije tokom posete izrazio je nadu da će Srbija do kraja proleća imati prvi put i počasnog konzula u Sao Tome i Principeu, a to bi upravo trebalo da bude Korea, prijatelj Srbije, koji je svojevremeno kao srpski stipendista studirao u našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.