U trendu

Saradnja Slovenije i Crne Gore otvorena, prijateljska i stabilna

PODGORICA – Između Slovenije i Crne Gore postoji otvorena, prijateljska i stabilna politička i veoma duga i uspešna privredna saradnja, poručeno je sa sastanka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića sa predstavnicima slovenačkih firmi.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsednika, razgovoru su prisustvovali slovvenački ambasador u Podgorici Gregor Presker i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, kao i direktori i članovi uprava preduzeća iz te zemlje koji rade u Crnoj Gori.

„Obostrano je konstatovano da između Slovenije i Crne Gore postoji otvorena, prijateljska i stabilna politička saradnja, i veoma duga i uspešna privredna saradnja“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da neke od najvećih i najpoznatijih slovenačkih firmi posluju u Crnoj Gori u oblasti finansija, osiguranja, logistike, energetike, dok Slovenački poslovni klub u Crnoj Gori radi više od 15 godina.

Đukanović je ukazao na značaj usvajanja evropskih vrednosti za celi region, jačanja međusobne ekonomske saradnje i podizanja poslovnih standarda.

Kako je saopšteno, on se, na zahtev privrednika, osvrnuo na politička dešavanja u Crnoj Gori i istakao značaj političke stabilnosti za investicije i brži ekonomski razvoj.

Đukanović je naveo da se u brojnim susretima sa privrednicima i predstavnicima privrednih udruženja zalaže za uključivanje predstavnika crnogorske privrede u asocijacije koje se zalažu za tržišnu, inkluzivnu i zelenu ekonomiju.

„Poruke privrednika razumeo je na način da je Crna Gora izgubila konkurentsku prednost i da se tom pitanju sistemski treba posvetiti u narednom periodu“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici slovenačkih firmi upoznali su Đukanovića sa poslovnim planovima, ali i poteškoćama sa kojima se susreću u poslovanju.

Ocenjeno je da postoji obostrani interes za dalje jačanje poslovne saradnje dve zemlje, povećanje investicija i otvaranje novih radnih mesta u Crnoj Gori.

Predstavnici Instituta za strateška rešenja upoznali su Đukanovića sa rezultatima poslednjih istraživanja koja se odnose na dinamiku oporavka privrede zemalja regiona.

„Zaključeno je da negovanje i dalje jačanje političkih i privrednih veza dve zemlje doprinosi bržoj dinamici približavanja Crne Gore Evropskoj uniji, i da postoji veliki prostor za podelu iskustava i najavljeni su slični susreti u narednom periodu“, navodi se u saopštenju, prenose podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.