najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta predviđa turski Zakon o vanrednom stanju?

Zakon o vanrednom stanju, prema kojem je predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu uveo tromesečno vanredno stanje u Turskoj, na snazi je od 1983, a jedna od njegovih najvažnijih odredaba je ta što omogućava vladavinu predsedničkim dekretima, javili su svetski mediji.

Zakon predviđa da se vanredno stanje u Turskoj proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, ekonomskih kriza i „u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i drugo: u slučaju nasilnih incidenata“.

Prema tom zakonu Savet ministara, uzimajući u obzir mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, na zasedanju pod predsedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na delu teritorija ili u celoj zemlji za razdoblje ne duže od šest meseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži turski parlament, što je na primer činjeno od 1987, kada je vanredno stanje proglašeno na jugoistoku Turske i trajalo je do 2002.

Zakon predviđa zabranu i ograničavanje saobraćaja u nekim mestima, kretanje na nekim mestima ili u neko vreme, može se narediti pretresanje lica, vozila i zaplena  predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lična dokumenta sa sobom.

Mogu se zakođe zabraniti i štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizualnih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsedničkih dekreta.

Nadzor nad merama koje se provode toekom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinacijsko telo u kojem su nadležna ministarstva, prenela je regionalna N1TV.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike