U trendu

Štrajk protiv Madura paralisao Venecuelu (foto)

Ulice širom Venecuele danas su bile puste i po njima su postavljene barikade zbog štrajka koji su sazvali protivnici predsednika Nikolasa Madura tražeći raspisivanje predsedničkih izbora i odustajanje od novog kongresa za koji strahuju da će „učvrstiti diktaturu“.

Rojters prenosi i da su zatvorena mnoga preduzeća na dan kada opozicija poziva na 24-očosavno zaustavljanje rada širom zemlje od šest sati ujutru kako bi se pojačao pritisak na vladajuću Socijalističku partiju.

„Dobro je počelo. Nema kretanja, sve je zatvoreno, i svi moramo da uradimo najviše što možemo da se otarasimo ovog tiranina“, rekao je učesnik protesta Migel Lopez (17).

Opozicija je pozvala građane na štrajk, nakon što je prošlog vikenda na nezvaničnom referndumu gotovo trećina građana Venecuele glasala protiv predsednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja Ustavotvorne skupštine koja bi izmenila postojeći ustav, preneo je AFP.

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio je da SAD „neće stajati po strani dok se Venecuela raspada“ i poručio da će, ako vlada predsednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula, Vašington preduzeti „snažne i brze ekonomske akcije“.

Madurov plan osudili su i Evropska unija, Ujedinjene nacije, Organizacija američkih država i katolička crkva.

Stanovnici Karakasa su u utorak, na sopstvenu inicijativu, blokirali ulice kako bi izrazili frustracije uoči generalnog štrajka u znak protesta zbog insistiraja vlade da izmeni ustav te zemlje.

Blokade puteva paralisale su veći deo prestonice, a zaustavljene su i pojedine autobuske linije, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar