U trendu

Sve tajne Putinove zaštite: Uređaj za skretanje metaka, dupli panciri, ikone i – mali crni kofer

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu protekla je uz velike mere zaštite koje garantuju visokom gostu potpunu sigurnost, prenose mediji u regionu.

Najviši nivo osiguranja viđen je juče u Beogradu. Fizičko i tehničko osiguranje bilo je na svim trasama kretanja šefa Kremlja, ali i oko objekata koje je ruski lider posetio.

Do poslednjeg trenutka nije se znalo ni iz kojeg će aviona, od četiri koja su mu na raspolaganju, predsednik Rusije izaći na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Uređaj za skretanje metka

U pratnji Putina uvek se nalaze i agenti koji raspolažu specijalnim mehanizmima za dodatnu zaštitu predsednika, često sakrivenim unutar raznih ličnih stvari ili dokumenata poput akreditacija u kojima, naprimer, postoji poseban uređaj koji može skrenuti putanju metka u slučaju atentata na šefa države.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, veruje da ljudi iz Putinove pratnje imaju uređaje koji skreću metak s putanje.

– Najvjerovatnije je u pitanju neka vrsta elektronskog štita. Njega na sebi nosi onaj ko je najbliži predsedniku kako bi zračenjem skretao projektile, pa i metke. U pitanju je odličan vid zaštite. Iako nije zvanično poznato postojanje tog „skretača metka“, imajući u vidu da su Rusi poznati po tim specijalnim oružjima, uopšte me ne čudi da su napravili i tako nešto – rekao je Nicović.

Šef Kremlja obavezno nosi i pancir-jaknu ili prsluk, otporan na sve vrste metaka. Nosio ga je i u Beogradu.

Ispod košulje i sakoa nosi se i takozvani lagani pancir od tek nekoliko milimetara. On, takođe, može zadržati bilo koji metak koji je ispaljen ka njemu. Pravilo je da šef države nosi pancir-jaknu kada je napolju, a pancirni prsluk kada je u zatvorenom prostoru.

U svakom automobilu ikona

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne krije da je veliki pravoslavac, o čemu svedoči i činjenica da se u svakom od njegovih automobila nalazi ista ikona – ikona Bogorodice. Tako je bilo i Beogradu, gde je ikona primećena u vozilu iz Putinove pratnje, ali i automobilu u kome se i on vozio.

Nuklearni kofer

Vladimira Putina na svim njegovim putovanjima uvek prati osoba koja nosi specijalni kofer, dio automatskog sistema za komandu i kontrolu ruskih strateških nuklearnih snaga.

Uvek, gde god se Putin kreće, iza njega je ruski specijalac koji nosi crni kofer u kome se nalaze šifre za pokretanje jednog od najmoćnih oružja na svetu.

Naziv ovog kofera je „Čeget“ i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane „Kazbek“. U tajanstvenom koferu ruskog predsednika nalazi se uređaj veze pomoću kojeg može lansirati rakete s atomskim bojevim glavama, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)