U trendu

Tanin: Ukloniti prepreke za dijalog

NJUJORK – Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posvećenost pregovorima s Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

„Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja“, rekao je Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN.

On je dodao da se nada da će novo rukovodstvo u Prištini moći da iskoristi „momentum ovih izbora“ da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala i rešavati problem nezaposlenosti.

Tanin je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

„Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici. Važno je da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu“, rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova.

„Odluka o prevremenim izborima došla je u trenutku koji je karakterisala unutrašnja politička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje“, naveo je Tanin.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK).

„Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti“, rekao je Tanin.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

Tanin je Savetu bezbednosti UN saopštio rezultate višemesecne istrage članova osoblja Sekretarijata UN-a van UNMIK-a o događajima od 28. maja, kada su na KiM uhapšena dva službenika UNMIK-a.

On je istakao da je tokom istrage razgovarano sa više od 50 svedoka i pregledani fotografski, video i dokumentovani dokazi, a da su u istrazi sarađivali međunardoni partneri i kosovske institucije.

Tanin je rekao da Istražni tim nije pronašao nijedan dokaz u prilog optužbama o neispravnom postupanju dvojice službenika UNMIK-a.

„Tim je potvrdio da su obojica bili na službenoj dužnosti kad su uhapšeni. Njihovo hapšenje i zadržavanje u pritvoru desilo se uprkos tome što su se jasno identifikovali kao osoblje UN“, naglasio je Tanin.

On je dodao da su pronađeni dokazi o prekomernoj upotrebi sile kosovske policije.
Tanin je naglasio da je istraga pokazala i da je kosovska policija, bez prethodnog ovlašćenja UN, odvezla i zadržala vozilo UNMIK-a, i da su izvršeni forenzički pregledi na jednom telefonu koji je vlasništvo UNMIK-a i na dve SIM kartice.

„Hapšenje i pritvaranje osoblja UNMIK-a dok su na službenoj dužnosti, kao i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih, predstavljaju očiglednu povredu njihovog imuniteta od hapšenja i pritvaranja i od sudskog procesa“, rekao je Tanin.

On je dodao da upotreba prekomerne sile, zadiranje u imovinu Misije i dalje vodenje krivicnih postupaka protiv obojice službenika predstavljaju ocigledno kršenje važećeg pravnog okvira, izmedu ostalog i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, uredbi UNMIK-a i standarda medunarodnog prava ljudskih prava.

„Medunarodni službenik je takođe proglašen ‘personom non grata’, što je koncept koji se ne može primeniti ni odnositi na osoblje UN. Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati“, rekao je Tanin.

On je pozvao da se svi krivični postupci protiv službenika UNMIK-a „odmah prekinu“, ali je istovremeno pohvalio duh saradnje kojim su kosovske vlasti primile zaključke izveštaja tokom nedavnih angažovanja.

„Sve dok ovo veće održava mandat za međunarodno prisustvo na Kosovu, radujem se radu kosovskih institucija i UNMIK-a, uz potpuno uzajamno poštovanje. Ponosni smo što je UNMIK odigrao centralnu ulogu u formiranju kosovske policije i pravosuda i nadamo se da je njihova namera da otklone sve nedostatke i da rade u skladu sa medunarodnim normama i standardima“, rekao je Tanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.