U trendu

Trampov novi savetnik: Beograd znao sve poteze NATO 1999.

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster objavio je brojne analize u kojima se, pored ostalog, bavio i NATO agresijom na Jugoslaviju.

Mekmaster je pisao da su tokom bombardovanja 1999. mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima, ocenjujući da je zbog toga NATO akcija bila neuspešna.

„Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, verujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspešna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspeha su postale vidljive tek posle završetka akcije“, naveo je Mekmaster, prenosi B92. Prema njegovim rečima, tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević je predvideo poteze Alijanse.

„Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića“, naveo je Mekmaster.

On je pisao i o ratu u Bosni i Hercegovini i o tome da je zločin u Srebrenici naveo Ameriku i Evropu da krene silom na bosanske Srbe.

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale, prenosi B92.

“Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dve godine su NATO akcije bile neefikasne“, napisao je Mekmaster.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je u ponedeljak da će novi savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće biti general američke vojske H.R. Mekmaster, prenosi AP.

Tramp je naveo da je Mekmaster „čovek izuzetnog talenta i izuzetnog iskustva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)