U trendu

U Francuskoj otkriven prvi slučaj kravljeg ludila od 2011.

Francuska je otkrila izolovani slučaj bolesti „ludih krava“, prvi put od 2011. godine, saopštilo je danas francusko ministarstvo poljoprivrede.

Slučaj goveđe spongioformne encefalopatije (BSE) identifikovan je u severoistočnom regionu Francuske, Ardeni, u blizini granice sa Belgijom, prenosi agencija Frans pres.

„Sumnjivi slučaj BSE, identifikovan kod petogodišnjeg grla uginulog na jednom poljoprivrednom gazdinstvu u Ardeni, potvrdila je 23. marta referenta laboratorija Evropske unije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, slučaj je prijavljen Evropskoj komisiji, pariskom veterinarskom regulatoru i Svetskoj organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Ministarstvo je, takođe, uputilo poruku potrošačima, navodeći da „identifikovanje ovog slučaja neće imati uticaja na potrošače“.

BSE ili „kravlje ludilo“ je retka degenerativna bolest mozga koja se može preneti sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka, kao i sa čoveka na čoveka. Bolest se kod čoveka pojavljuje tek ako osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje. Odlikuje se dugom, višegodišnjom inkubacijom, sporim i dugim kliničkim tokom i smrtnim ishodom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.