U trendu

„Ubistvo odmazda za Putinove zločine“ – Moskva traži izvinjenje

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova nije teroristički napad, već odmazda za zločine ruskog predsednika Vladimira Putina u Siriji, smatra novinar llista „Njujork dejli njuz“ Gerš Kuncman.

Karlov je bio „Putinov čovek u Turskoj, otelotvorenje politike u okviru koje su bacane bombe koje su ubijale decu i gde su avioni uništavali ceo grad pomažući sirijskom ludaku Bašaru al-Asadu u njegovoj krvavoj kampanji“, naveo je Kuncman.

Novinar ocenjuje da Karlov nije bio diplomata, već vojnik u Turskoj i da nije bitno gde je ubijen – na bojnom polju u Alepu ili u galeriji u Ankari.

„Njegov ubica takođe je bio vojnik – ne terorista, već vojnik. Teroristi ubijaju nevine ljude, gaze kamionom na božićnim vašarima ili se avionima zakucavaju u nebodere. Vojnici ubijaju iste takve vojnike“, piše on.

Novinar „Njujork dejli njuz“ navodi da je iznenađen što se ubistvo nije desilo pre nekoliko meseci, da ne „lije suze za ruskim ambasadorom“ i da je sada „pravda zadovoljena“.

Prema njegovim rečima, atentat u Ankari sličan je ubistvu nemačkog diplomate Ernsta fom Rata u Parizu 1938. godine.

„Diplomata kog je upucao jevrejski student naravno nije bio nevina žrtva. On je u očima mnogih bio oličenje Hitlerovih zločina, genocida, antisemitizma i agresije koja je natkrivala svet“, ocenjuje Kuncman.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov ubijen je u ponedeljak na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari, kada je na njega pucao bivši turski policajac Mevlut Mert Altintas (22).

„Da li će vremenom biti opravdano ubistvo koje je počinio Altintas, to će istorija presuditi. Ona je opravdala ubicu diplomate Ernsta fom Rata, ali i ostale koji su se borili protiv agresije i borili za slobodu“, zaključuje Kuncman.

Rusija će tražiti izvinjenje zbog članka u „NJ dejli njuzu“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tražiće izvinjenje od glavnog urednika „Njujork dejli njuza“ zbog objavljivanja članka u kome se opravdava ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, Andreja Karlova.

„Odmah ćemo uputiti poruku glavnom uredniku lista koji je objavio takav rusofobni članak, kojim se opravdava teroristički napad, i zatražiti izvinjenje“, objavila je portparol ministarstva Marija Zaharova na svojoj fejsbuk stranici.

Ona je podsetila da je američki novinar i pisac Gerš Kuncman napisao je u „Njujork dejli njuzu“ da „ne roni suze“ za Karlovim,

Prema njegovim rečima, atentat u Ankari sličan je ubistvu nemačkog diplomate Ernsta fom Rata u Parizu 1938. godine, u koga je pucao jedan jevrejski student. Prema Kuincmanu, Fon Rat je bio oličenje Hitlerovih zločina, genocida, antisemitizma i agresije koja je natkrivala svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.