U trendu

Vidaku potvrđena kazna zatvora od sedam godina

ZAGREB – Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbe i potvrdio prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je pripadnik srpske nacionalnosti Milenko Vidak (63) osuđen na sedam godina zatvora zbog, kako se navodi, ratnog zločina protiv civila iz 1993. godine u Sunjskoj Gredi.

Vidak je, prenela je Hina, osuđen jer je kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica 29. avgusta 1993. u Sunjskoj Gredi rafalima iz automatskog oružja ubio civila Stjepana Sučića (55).

Sud je precizirao da je Vidak, zajedno s još četiri osobe, primetio Sučića koji je slučajno naišao tražeći drva za seču.

Kad im se Sučić približio, grupa je u njega ispalila rafal iz automatske puške.

Vrhovni sud je saopštio da je prvostpeeni sud Vidaku kao olakšavajuću okolnost cenio protek vremena u kojem nije bilo drugih kažnjivih ponašanja, dok su kao otežavajuću okolnost cenjena da je do sada osuđivan i činjenida je smrtno stradala nevina civilna osoba, bez ikakvog razloga.

Navodi se da je Vidak pobegao u Srbiju, a zatim u Rusiju i Tursku

Vidak je, pored Sučićevog ubistva, bio optužen i za ubistvo Branka Runjajića te mu se zbog oba zločina sudilo na tadašnjem Okružnom sudu u Glini za vreme tzv. SAO Krajine, ali presuda nije objavljena zbog akcije Oluja.

Navodi se i da je Vidak iskoristio Oluju za beg, najprije u Srbiju, a potom i u Rusiju, pa Tursku. Za njim je bila raspisana međunarodna crvena poternica na osnovu koje je sredinom juna 2009. uhapšen u Trabzonu u Turskoj koja ga je izručila Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.