U trendu

Vijetnam se priprema za samit lidera SAD i Severne Koreje

HANOJ – U Vijetnamu su u toku pripreme za samit lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong-una, a na putu od železničke stanice na granici sa Kinom do Hanoja, kojim bi trebalo da prođe severnokorejski lider, saobraćaj će biti zabranjen, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore i državne medije.

Kim će do Vijetnama doputovati vozom, koji će zastati na pograničnoj stanici Dong Dang, gde će se Kim iskrcati i potom automobilom preći još 170 kilometara do Hanoja, dodaju izvori agencije koji su „direktno upoznati sa bezbednosnim i logističkim planovima“.

U iščekivanju „važnog događaja“ policija Vijetnama pojačala je stepen bezbednosti na stanici.

Prema navodima druga tri izvora, koja su direktno upoznata sa rasporedom Kima, severnokorejski lider stići će u Vijetnam 25. februara.

U saopštenju koje je danas objavio Narodni odbor pokrajine Long Son, gde se nalazi stanica Dong Dang, navodi se da će bezbednost na putu biti pojačana.

Kako se precizira, radovi na putu biće zaustavljeni od 24. do 28. februara.

Rojters napominje da nije jasno da li će Kim put od više hiljada kilometara od Pjongjanga, prestonice Severne Koreje, preko Kine, do granice sa Vijetnamom, preći vozom, ili će prvo leteti avionom do obližnjeg kineskog grada i onda se ukrcati na voz.

Prema navodima tri izvora Rojtersa, poželjna lokacija za održavanje samita je vladina rezidencija u Hanoju, dok je Hotel Metropol izabran kao rezervna lokacija.

S druge strane, Kim bi tokom posete mogao da odseda u hiotelu Melia.

U Hanoju su, takođe, u toku pripreme za samit.

Jedan breberin u prestonici Vijetnama nudi mušterijama frizure u stilu Trampa ili Kima, dok barovi prodaju pića pod nazivom „Mirovni pregovori“ ili „Pivo Kim Džonga“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.