U trendu

Vikiliks: Asanž će doći u SAD samo ako mu garantuju prava

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će putovati u SAD kako bi se suočio s optužbama za koje on tvrdi da su iznete zbog njegovih uzbunjivačkih aktivosti samo ako njegova „prava garantovana“, objavio je danas ovaj njegov sajt.

„Asanž je i dalje voljan da dođe u SAD pod uslovom da mu budu garantovana sva prava“, navedeno je na Tviter profilu Vikiliksa, prenosi AFP.

To je objavljeno nakon što je odlazeći američki predsednik Barak Obama doneo sinoć, tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening.

Meningova (28), čije je pravo ime Bredli, osuđena je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na Vikiliksu. Prema odluci Obame, iz zatvora će izaći u maju, preneo je Rojters.

Vikiliks je proglasio „pobedu“ sinoć, nakon što je Bela kuća objavila ovu vest.

„Pobeda: Obama smanjio kaznu Čelsi Meningu sa 35 na 7 godina zatvora. Iz zatvora izlazi 17. maja“, objavljeno je na Tviter nalogu Vikiliksa, preneo je AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar