U trendu

Žan-Mari Le Pen: Marin treba da podnese ostavku

Osnivač i bivši lider francuske desničarske partije Nacionalni front Žan-Mari Le Pen zatražio je danas da njegova ćerka Marin podnese ostavku na mesto predsednika stranke zbog neuspeha na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Le Pen, kome je onemogućeno da prisustvuje sastanku rukovodstva partije, rekao je novinarima ispred sedišta Nacionalnog fronta da njegova ćerka treba da bude smatrana odgovornom za neuspeh na predsedničkim izborima u maju, ali i zbog svega osam dobijenih mesta u parlamentu, preneo je portal Politiko.

„FN (Nacionalni front) je upravo dva puta bio teško poražen, jednom na predsedničkim izborima, jednom na parlamentarnim izborima“, rekao je Žan-Mari Le Pen i dodao da je pravilo da lider stranke nakon toga podnese ostavku.

On je rekao da „sa njegove strane ne postoji mržnja“ i da samo govori o „političkoj situaciji“.

Žan-Mari Le Pen je zbog antisemitskog stava izbačen iz stranke koju je osnovao 1972. i vodio skoro 40. godine dok nije 2011. godine ustupio svoje predsedničko mesto ćerki Marin Le Pen.

Partija ga je izbacila u avgustu 2015. zbog nazivanja nacističkih gasnih komora „detaljima“ istorije. Le Pen je u više navrata osudjivan zbog svojih rasističkih i antisemitskih izjava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.