U trendu

Zenka: Kosovo lider na Balkan u poštovanju manjinskih prava

PODGORICA – Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka tvrdi da je tzv. Kosovo lider na Balkanu kada je u pitanju poštovanje manjinskih prava, a jedini minus im je to što nemaju Crnogorce kao ustavnu kategoriju.

„Ako idemo ka Evropi, onda moramo da slušamo šta Evropa misli o nama. Evropa misli da smo daleko ispred svih balkanskih država i to po svim kriterijima. Ali, ima jedna istina, imamo državu Kosovo, gde manjine imaju veća prava nego manjine u Crnoj Gori, rekao je Zenka, otvarajući školu političkih studija „Položaj manjina u Crnoj Gori“, koja je održana u Ulcinju.

On smatra da tzv. Kosovo* ima samo jedan minus.

„Imamo jedan minus, nemamo Crnogorce kao ustavnu kategoriju, ali imamo spremnost vlasti, a i mi kao Albanci smo pokazali spremnost da utičemo na vlast Kosova* da što pre Crnogorci budu ustavna kategorija. Ali, to nije krivica kosovskih političara, već krivica velikosrpske politike“, naveo je Zenka, preneo je portal IN4s.

On je kazao da je imao sastanak sa udruženjima Crnogoraca na Kosmetu.

„Od osam, šest udruženja imaju centralu u Beogradu, u smisli savetovanja. Samo dve su procrnogorski orjentisane. Rekao sam im – onaj čija je adresa Podgorica njima mogu pomoći. Onima kojima je adresa u Beogradu – nisam ministar za njih i ne mogu im pomoći. Mogu pomoći samo onima koji traže pomoć od Crne Gore. Na tu poruku neki su se naljutili, a oni koji su procrnogorski orjentisani su dobro reagovali i brzo će dobiti priznanje da budu ustavna kategorija“, kazao je Zenka.

Prema njegovim rečima, nikom u Crnoj Gori ne bi trebalo da smetaju albanski nacionalni simboli.

„Mi, Albanci, ne želimo da bilo kome smeta naš simbol. Mi nemamo problema sa svojim koalicionim partnerima, već sa nižim činovnicima u kojima još „tinja ona otrov“, naveo je Zenka.

On je naglasio da su manjine na stranu DPS-a, jer su tu njihovi sagovornici.

„Ako se neko pita zašto su manjine na strani vlasti neka odu na skup „Odupri se“ i da neka čuju međusobne razgovore. Šta su ti ljudi skandirali na ulicama tokom protesta“, opet su im manjine krive, kazao je Zenka.

(Tanjug)

Napišite komentar