Spomenik Majklu Džeksonu

Žanr: crna komedija, ljubavna drama
Trajanje: 95 min.
Premisa: Da bi se podigao spomenik, potreban je… heroj!

Glavne uloge:Boris Milivojević, Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Toni Mihajlovski, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Emilija Terzić, Srđan Miletić, Ana Divac, Nikola Kamberović, Dušan Kamberović, Muja Veselinović, Petar Mirčevski, Zoran Kostić, Radoje Čupić, Danijel Nikolić, Tobias Muller, Wouter Van Houwelingen, Velja Pavlović
Scenario:Darko Lungulov
Režija:Darko Lungulov

SINOPSIS

Sa glavnog trga male srpske varošice na izdisaju, uklanja se spomenik iz doba socijalizma. Večiti sanjar Marko pred razvodom je od Ljubinke, ljubavi svog života. Duboko razočarana, ona odlučuje da napusti umiruću palanku i njega. Marko dolazi na ideju da spase svoju varošicu i zadrži ljubav svog života tako što će umesto komunističkog spomenika podići spomenik Majklu Džeksonu, koji je upravo objavio povratničku turneju. Marko uspeva da ubedi najbliže prijatelje da mu pomognu, ali gradonačelnik Dragan ima drugačiji plan i koristi nacionalističku grupu “Čista Srbija“ da sruši Markove snove.

U očaju, Marko falsifikuje pismo i tako uspeva da ubedi gradonačelnika i sve ostale da Majkl Džekson dolazi u njihovu varošicu na otkrivanje spomenika. Varošica najednom oživi, ljudi su puni elana i nade, a Marko uspeva da pridobije Ljubinku da ostane. Tokom otkrivanja spomenika, stiže vest o smrti pravog Majkla Džeksona. Ceo ludački sled događaja neočekivano dovodi do ispunjenja Markovog sna, ali na apsurdan i mračno-ironičan način.

O FILMU

Film “Spomenik Majklu Džeksonu” imao je svetsku premijeru na Festivalu u Karlovim Varima, a učestvovao je i na filmskim festivalima u Puli, Herceg Novom, gde je dobio Gran Pri “Zlatna Mimoza” za najbolji film, Sarajevu, Zadru i Nišu, gde je Boris Milivojević za ulogu Marka dobio Gran Pri NAISA za najbolje glumačko ostvarenje i nagradu kritike FIPRESCI Srbije. Film je prikazan i na Internacionalnom filmskom festivalu „Love&Anarchy“ u Helsinkiju, Raindance festivalu u Londonu, Internacionalnom festivalu u Hamburgu, Letscee filmskom festivalu u Beču, gde je dobio Specijalno priznanje žirija, i na Golden Orange festivalu u Antaliji.

O REŽISERU

Darko Lungulov (reditelj)
Rođen je u Srbiji, a filmske studije je završio na „City College of New York“. Darkov debitantski dugometražni igrani film „Tamo i ovde“ osvojio je nagradu na Filmskom festivalu „Tribeka“ (TFF). Film je naišao na pohvale kritike u prestižnim listovima kao što su „Hollywood Reporter“, „Variety“, „The New York Times“. Evropsku premijeru imao je na Festivalu u Karlovim Varima u programu „Variety Critics Choice“, da bi zatim osvojio 20 nagrada i bio na više od 50 međunarodnih filmskih festivala širom sveta. Najvažnija priznanja su nagrada za najbolju režiju „Golden Reflection“ na festivalu „Cinema Tous Ecrans Festival“ u Švajcarskoj, nagrada za režiju najboljeg stranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Fort Loderdejlu, nagrada za najbolji strani film na Festivalu u Orlandu i specijalna nagrada žirija na festivalu „Skip City“ u Japanu.

Film „Tamo i ovde“ prikazivan je u bioskopima u SAD-u, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Grčkoj i prodata su prava na prikazivanje za ukupno 21 teritoriju. Već više od dve godine se prikazuje na kanalu „Showtime“ u SAD-u. FIPRESCI Srbija proglasio je Darka Lungulova za najboljeg režisera 2009. godine, a film „Tamo i ovde“ bio je kandidat Srbije za nagradu Američke filmske akademije Oskar, ali je kasnije ipak drugoplasirani film bio naš kandidat zbog bojazni da “Tamo i ovde” ima previše dijaloga na engleskom jeziku.

Crna komedija „Spomenik Majklu Džeksonu“ je Darkov drugi dugometražni igrani film. Darko Lungulov je upravo završio film „Anđela“, koji je, kao deo omnibusa „Jednaki“ humanitarnog projekta o ljudskim pravima dece, svetku premijeru imao u okviru zvaničnog programa Sarajevo film festivala. Bio je član žirija na Filmskom festivalu „Tribeka“ (2010). Konsultant je za film za „RocketHub“, platforme za grupno finansiranje sa sedištem u Njujorku i predsednik saveta Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BelDoks.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike