U trendu

​„Gregorijan” na oproštajnoj turneji nastupaju u Beogradu

Muzičko-vokalna grupa „Gregorijan” gostovaće u Beogradu 8. februara 2017. godine u Hali sportova u okviru oproštajne turneje.

Ovaj nemačko-engleski sastav, koji je pobrao brojne ovacije na prethodnim koncertima u našoj zemlji, u Hali sportova u Novom Beogradu nastupiće u okviru turneje „Master of Chants – Final Chapter Tour” na kojoj će predstaviti nove, moderne obrade srednjevekovnih gregorijanskih korala, ali i svoje viđenje hitova mnogih muzičkih zvezda, među kojima Pitera Gabrijela, Lenija Kravica, i popularnih grupa „Koldplej”, „Kvin”, „Dorsi”…

„Gregorijan” ne odlikuju samo odlični glasovi i aranžmani već i pažljivo osmišljeni scenski nastup u kome svaku numeru prati najmodernije osvetljenje kao i scenski efekti, uz obilatu primena lasera i specijalnih efekata. Da je reč o svetskoj senzaciji, govori podatak o 1,3 miliona posetilaca širom sveta koji su videli njihov šou i više od 20 miliona rasprodatih albuma. Ovaj bend je do sada snimio 200 pesama koje su objavljene na 11 studijskih izdanja, kao i šest lajv DVD izdanja.

Svoje bogato iskustvo, osnivač „Gregorjiana”, Frank Peterson, preneo je iz sastava „Enigma” čiji je bio deo, kao i iz značajnog producentskog rada sa najrenominarnijim muzičarima, a viziju harmonskog spajanja popa i horske muzike razvija još od 1999. godine.

„Dosta godina ranije bio sam u poseti manastira u Španiji. Na vokmenu sam slušao rok muziku, a kada sam ušao u manastir iznenada me je preplavila neobična kombinacija zvukova: hor monaha pevao je gregorijanske napeve u sali pored”, objasnio je Peterson kako mu se ukazala jedinstvena ideja o spoju pop-roka i horske muzike.

Grupu „Gregorijan” čine osam muških i jedan ženski vokal uz pratnju rok benda sa bubnjevima, gitarom i klavijaturom i jedini je svetski sastav koji uspešno sjedinjuje gregorijanski koral sa pop-rok muzikom. Do sad su prepevali neke od najvećih hitova svetskih izvođača poput pevačice Selin Dion, grupa „Dajer strejts”, „Rolingstonsi”, „Ju-tu” (U2), „Dipeš mod”, „R. E. M.”, „Metalika”, „Led cepelin”, ali i filmske teme iz filmova „Kum”, „Titanik”…

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.