Ajk Tarner (1931-2007)

Američki muzičar i jedan od pionira rok i soul muzike – Ajk Tarner (Ike Turner), nedavno je preminuo u svom domu nedaleko od San Dijega. Tarner je bio muzičar, vođa grupe, lovac na talente, producent i u karijeri koja je trajala više od 50 godina bavio se raznim vrstama muzike, od bluza i soula do roka i fanka. Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) 1991. godine, a 2001. godine i u „St. Louis Walk of Fame“.
Nažalost, Tarner je u mislima najvećeg broja stanovnika ove planete ostao upamćen po siledžijskom odnosu prema nekadašnjoj supruzi – Tini Tarner (Tina Turner), koji je ona detaljno opisala u svojoj autobiografiji „Ja, Tina“ („I, Tina“), a koja je kasnije pretočena u film „Šta sad ljubav ima s tim?“ („What’s Love Got to Do with It?“) Brajana Gibsona.
Tarner je u sopstvenoj autobiografiji „Takin’ Back My Name“, koja je objavljena 2001. godine, priznao da je suprugu šamarao i da je ponekad umeo da je obori pesnicom na zemlju bez razmišljanja, ali je rekao da je nikada nije tukao. Takođe je osporio interpretaciju svog lika u Gibsonovom filmu i ocenio da je pomenuti film naneo ogromnu štetu njegovoj karijeri.
Tarner, rodom iz Klarksdejla u državi Misisipi, jedan je od muzičara koji su začeli muzički pravac pod imenom rokenrol. On je 1951. godine s grupom „The Kings of Rhythm“ i Džekijem Brenstonom (Jackie Brenston) snimio pesmu „Rocket 88“, koja važi za prvu rokenrol melodiju u istoriji popularne muzike. Grupa se na top-listama vodila pod imenom „Jackie Brenston and His Delta Cats“.
Njegova karijera pravi zaokret kada u malom gradu Najtbušu upozna tinejdžerku Anu Me Bulok (Anna Mae Bullock) veoma moćnog glasa. On se 1958. godine oženio gospođicom Bulok, koja je kasnije promenila svoje ime u Tina Tarner. Ovaj bračni par je ubrzo zatim započeo i plodno muzičko partnerstvo. Iz perioda njihove zajedničke karijere ostali su hitovi: „A Fool In Love“, „I Idolize You“, „It’s Gonna Work Out Fine“, „River Deep, Mountain High“, „Proud Mary“ i „Nutbush City Limits“.
Trebalo je da Ajk Tarner 16. avgusta ove godine nastupi na Nišvil džez festivalu u Nišu, ali je njegov koncert otkazan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.