U trendu

Božićna pesma za englesku kraljicu

Institucija dvorskog kompozitora ima dugu tradiciju. Evropski vladari i vlastela već vekovima pored političkih figura pod svojim skutima drže i naučnike i umetnike. Nekim umetnicima je to bio jedini način da se izvuku iz siromaštva i da dobiju društveno priznanje, mada je to često predstavljalo i gubitak umetničke slobode.
Danas su stvari znatno drugačije. Pre svega, manje je dvorova nego ranije. Uz to, muzička industrija je promenila ulogu i položaj kompozitora. Ipak, još uvek postoje države i dvorovi koji drže do tradicije. Engleska kraljevska porodica je dinastija koja u ovom trenutku nema stvarnu vlast u Velikoj Britaniji, ali i dalje uživa poštovanje svojih podanika, dobrim delom zbog činjenice da Britanci, a posebno Englezi, mnogo polažu na tradiciju.
Dvorski kompozitor Njenog veličanstva kraljice Elizabete II zove se ser Piter Maksvel Dejvis, a jedna od dužnosti mu je da svake godine napiše po jednu kraljevsku božićnu pesmu. Ove godine popularni Maks je sastavio kompoziciju na reči pesme svog pokojnog prijatelja, škotskog pesnika Džordža Mekija Brauna. Meki Braun je napisao veliki broj pesama koje za temu imaju Božić, a inače je smatran jednim od najuticajnijih škotskih pisaca 20. veka.
Piter Maksvel Dejvis je rođen u Safordu, na severu Engleske. Muzičke studije je završio u Mančesteru, a postdiplomske u Rimu kod profesora Đofreda Petrazija. Po povratku u Britaniju Dejvis se preselio na jedno od ostrva arhipelaga Orkni, koji pripada Škotskoj. Tu je upoznao svog budućeg prijatelja, rođenog Orkljanina, Mekija Brauna. Na mesto kraljičinog kompozitora postavljen je 2004. godine, na period od deset godina.
Zvanične božićne pesme tradicionalno se izvode na privatnoj božićnoj misi za članove kraljevske porodice. Izvodi ih hor Kraljevske kapele uz pratnju orgulja, a sve to se dešava u Palati svetog Džejmsa.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar