U trendu

Dedić: U Beogradu ću svirati porodičnu kulturnu baštinu

Imam isto uzbuđenje i tenziju pred nastup u Beogradu kao kada sam pratio svog oca na koncertima, rekao je slavni džez pijanista Matija Dedić pred konferenciji za medije pred koncert „Matija svira Arsena“ koji je zakazan za 20. maj u sava centru.

Matija Dedić je sin preminulog legendarnog jugoslovenskog kompozitora i pevača Arsena Dedića i pop heroine Gabi Novak.

Predstojeći koncert u Sava centru nazvan je po Matijinom već antologijskom i višestruko nagrađivanom instrumentalnom albumu „Matija svira Arsena“.

Cenjeni muzičar će na scenu izaći sam i za klavirom odsvirati 12 neprolaznih Arsenovih numera, među kojima su „Sve što znaš o meni“, „Kuća pored mora“, „Ni ti, ni ja“ i „Tvoje nežne godine“.

Na pitanje Tanjuga da li ima veću odgovornost i pritisak pred izvođenje porodične kulturne baštine u Sava centru Dedić je kazao da je to apsolutna istina.

„Imam isto uzbuđenje i tenziju pred nastup u Beogradu kao kada sam pratio svog oca na koncertima. Često se dešavalo da koncerti sa ocem izgledaju kao stoni tenis jer smo u kreativnom i muzičkom smislu stalno prebacivali lopticu jedan drugom. U jednom momentu mi je Arsen kazao da se umorio od toga i da mu ne trebam više. Veli „Dovoljan sam sebi sa klavirom““ kazao je Dedić.

On je istakao da sa oprezom svira Arsenovu muziku iako ni jednog momenta ne želi da podilazi publici jednostavnijim muziciranjem u odnosu na džez koncerte po kojima je nadaleko poznat.

„Trudim se da muziku koju je napisao moj otac izvodim onako kako ju je on zamislio. Nema potrebe da dokazujem šta sam navežbao u proteklih godinu dana. Sa velikim respektom prema delu svog oca i sa ogromnom koncentracijom izaći ću na koncert u Sava centru. Biće to definitivno zahtevan zadatak baš kao kada sam pratio Arsena na njegovim koncertima“, rekoa je on.

Iz bogatog opusa Arsena Dedića njegov sin ne želi da izdvaja omiljenu pesmu već naglašava da najviše voli primenjenu muziku koju je njegov otac komponovao:

„Muzika za fim “Glembajevi“ su meni omiljene note. Obožavam i njegovu muziku za televizijsku seriju “U registraturi“. Volim da slušam pesme sa Arsenovog albuma “Provincija“. Za mene, pravo blago naše porodične kulturne baštine predstavljju pesme koje je on napisao za klapu. To je veza sa mojim zavičajem, sa Šibenikom i dalmatinskom muzikom. Tek nakon toga na mojoj listi omiljenih Arsenovih pesama dolaze njegovi ultimativni hitovi koji su obeležili njihov rad“.

O svojim džez projektima Matija Dedić rado priča i podseća na CD izdanje koje je nedavno izašlo u SAD.

“ Nedavno je u produkciji jedne čikaške izdavačke kuće izašao moj album „Dedicated“.U planu je i saradnja sa Zoranom Predinom. Održavam kontakte sa kolegama iz Amerike. Vratiću se u Beograd na jesen da sviram džez što mi je srcu najbliže.“ kazao je Dedić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar