U trendu

Dejvid Boui

Pravo ime ovog poznatog rok pevača je Dejvid Robert Džouns (David Robert Jones). Ime je promenio u Dejvid Boui (David Bowie) 1966. godine, i to da bi se razlikovao od tada popularnog vokala grupe „Monkees“, Dejvida Džounsa (David Jones). Reč „bowie“ označava inače vrstu zapadnjačkog noža.

Dejvid Boui rođen je u Londonu, u porodici srednje klase i od najranijeg detinjstva je voleo rok muziku. Njegovi prvi muzički nastupi vezani su za ekspanziju roka šezdesetih godina. U vreme Beatles-a, Rolling Stones-a, Animals-a i Monkees-a, on je ostajao gotovo neprimećen.

Prva njegova pesma koja ga je izbacila iz anonimnosti i dostigla vrh svetskih top-lista jeste pesma „Space Oddity“, koja je inspirisana filmom „Odiseja u svemiru 2001.“ Bouijevi najpoznatiji albumi su „Hunky Dory“, „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ i „Heroes“.

Većina fanova i stručnjaka slaže se da je Bouijeva najbolja pesma „Speed“, koja je i danas veoma popularna u rok klubovima širom sveta. Svojim ekstremnim stilom, barem za vreme u kom je pevao, privlačio je samo manji deo rokera. Međutim, kao da je išao ispred svog vremena – njegove pesme postale su daleko popularnije gotovo deceniju kasnije.

Oprobao se i u glumi – dobio je nekoliko uloga u srednje popularnim filmovima: „The Man Who Fell to Earth“, „Merry Christmas“, „Mr Lawrence i Labyrinth“.

Danas i dalje živi u Londonu, neženja je i smatraju ga jednim od revolucionara u rok muzici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.