U trendu

Dokumentarac o Bouviju: Otkrili kako je umirao

Premijerno prikazivanje dokumentarca su tempirali da pogode tačno 71. rođendan Dejvida Bouvija. „Poslednjih pet godina“ HBO će prikazati 8. januara, dva dana pre druge godišnjice smrti velike pop-rok zvezde i umetnika koji je 10. januara 2016. umro od raka jetre. Rak mu je dijagnostifikovan godinu i po dana ranije, a dokumentarac se fokusira na njegova poslednja dva albuma, „The next day“ i „Blackstar“, i na njegov „Lazarus“.

https://www.youtube.com/watch?v=OwuuDpwPYxo

Njegovi prijatelji i saradnici opisivali su kako je Bouvi kreativno eksplodirao kako je postajalo sve izvesnije da mu predstoji smrt. Nastavio je da piše i snima tempom kako nije odavno. U dokumentarcu se koriste arhivske fotografije, snimci i intervjui. U jednom od njih Bouvi otkriva svoje umetničko načelo: „Uvek idi još malo dublje u vodu nego što ti se čini da si u stanju da podneseš. I kada osetiš da stopala više ne mogu da dotiču dno kako bi trebalo, u tom trenutku si na pravom mestu da učiniš nešto uzbudljivo.“ „Poslednjih pet godina“ („The last five years“), znači od 2011. do 2016., režira Frensis Vejtli.

U dokumentarcu se pojavljuju Toni Viskonti, Ivo Van Hov, Toni Basil, Erl Slik, Gejl En Dorsi, Geri Leonard, Karlos Alomar, Ketrin Rasel, Sterling Kempbel, Zakari Alford, Dejvid Torn, Enda Volš, Doni MekKesling, Marija Šnajder i Robert Foks. Vejtli je ranije već snimio dokumentarac „David Bowie: Five Years“, pokrivajući period Bouvijeve karijere od 1970. do 1975, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.