Džimi Hendriks

Džoni Alen Hendriks (Johnny Allen Hendrix) rođen je 27. novembra 1942. godine u Sijetlu. Nešto kasnije otac mu je promenio ime u Džejms. Džimi Hendriks smatra se jednim od najvećih gitarista svih vremena. Poznat je i po tome što je svirao i levom i desnom rukom.

Već u školi je svirao u nekoliko R&B bendova, mada bez većih uspeha. Posle škole odlazi u armiju, gde upoznaje Bilija Koksa, sa kojim kasnije ostvaruje odličnu saradnju. Po povratku iz vojske, Džimi počinje da gradi karijeru gitariste. Najpre je nekoliko godina svirao u različitim bendovima, kao što su „Impressions“, „Sam Cooke“, „Valentinos“, „Isley Brothers“, „Little Richard“ i drugi, da bi nakon toga osnovao bend „Rainflowers“, kome je kasnije promenio ime u „Jimmy James And The Blue Flames“.

Po preporuci bivšeg basiste Animals-a, Džimi odlazi u London, gde zajedno formiraju nov trio, koji je svojim prvim albumima osvojio veliki broj nagrada i visoke pozicije na top-listama. Karakterističan po svojoj frizuri, sviranju sa gitarom iza leđa, između nogu, ležeći na podu, uz mnoštvo za to vreme skandaloznih vizuelnih efekata, Džimi je gradio svoju karijeru na pomalo kontroverzan način.

Hendriksov nastup sa grupom „Experience“ na jednom koncertu u Americi ostao je upamćen po tome što je Džimi gitaru svirao zubima, a potom je polio benzinom i zapalio. Poslednjih godina svoga života formira sa Bilijem Koksom čuveni „Band Of Gypsies“, koji je, međutim, kratko trajao.

Devojka ga je 18. septembra 1970. godine našla mrtvog u stanu. Ustanovljeno je da se Džimi ugušio udisanjem otrovnog gasa. Do danas se ne zna kako je do toga došlo. Jedan Džimijev prijatelj tvrdio je da poseduje njegovu oproštajnu poruku, ali ta informacija nikada nije ozvaničena.

Danas u Sijetlu postoji Muzej Džimija Hendriksa, koji još uvek nije u potpunosti završen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.