U trendu

Eurosong – drugo polufinale

Evo nas ponovo zajedno u još jednoj nezaboravnoj noći. Zadovoljni i ponosni. Čini mi se da smo u večeri drugog polufinala imali puniju halu, bolje takmičare i znatno veseliju atmosferu. Moram da se izvinim našim vernim čitaocima, ali ovoga puta nisam imao Vuletovu pomoć. Zaspao je na samom početku. Srećom, nećete ostati uskraćeni za stručne komentare. Drugo polufinale sa mnom je pratila mnogo poznatija i priznatija umetnica od Vuka. Neka mi on ne zameri na ovoj konstataciji, ali s nama je ipak bila prava balerina. Uz to, naš gost je već nastupao pred većim brojem gledalaca, na rođendanima i na jednom kastingu za mlade manekene. Ona se zove Vanja i ima čak pet i po godina. Vanja je, još dok je bila u stomaku, prisustvovala koncertu grupe 357, a sa samo dve godine na ramenima je ispratila ceo nastup grupe "Sunshine" na "Beer fest"-u. Danas zna gotovo sve njihove pesme napamet. Nedavno je bila na pravoj predstavi u Narodnom pozorištu, tačnije, baletu "Krcko Oraščić". Stoga je njeno znanje i iskustvo bilo neprocenjivo za nas u ovom slučaju.
Idemo odmah na učesnike. Čast da otvore drugo polufinalno veče imali su predstavnici Islanda, grupa "Euroband". Sledeća je bila Šarlot Pereli iz Švedske. Vanja je odmah izjavila da za nju navija. Odlična pesma po oprobanom švedskom "ABBA" receptu, mada moram priznati da Šarlot deluje pomalo plastično. Zatim je usledilo, za mene, iznenađenje večeri. Predstavnik Turske, "Mor ve Otesi", i odlična pesma "Deli". Četvrta je bila Ukrajina i Ani Lorak. Istinska zvezda, s pravom favorit za najviši plasman, imala je fenomenalan nastup. Ani prosto pleni svojim izgledom. Sve pohvale. Džeronimas Milijus iz Litvanije jedini je takmičar koji je nastupao potuno sam na bini. Neobična balada, neobičan izgled i neobičan glas. Dodajem još Vanjin komentar da "izuzetno" lepo peva. Baš tim rečima. S rednim brojem 6 bila je najmlađa takmičarka, sa samo 16 godina, Olta Boka iz Albanije. Po njenom opuštenom i sigurnom nastupu to se ne bi moglo reći. Zaista upečatljiv glas. Sledi malo italijanskog jezika i Paolo Meneguci, predstavnik Švajcarske. Osma je bila Češka. Pet polugolih devojaka na bini, mnogo lepote i pomalo celulita. Iskreno, pesme se i ne sećam. Zatim se na sceni pojavio "terminator" iz Belorusije, Ruslan Alehno, s pesmom "Hasta la Vista". Uz pirate iz Letonije Vanja je pokazala neke zanimljive pokrete s baleta. Svoju predivnu koreografiju nastavila je uz "Kraljeve ulice" i Lacija uz konstataciju: "Pa to je na srpskom!" Samo sam slegao ramenima.
Bugarska se predstavila prvim di džejem na Evroviziji i nesvakidašnjom pesmom "DJ, Take Me Away". Broj 13, ali srećan po njega, imao je veseli Danac u kačketu, Sajmon Metju. A onda je nastupila slepa pevačica iz Gruzije, Dijana Gurskaja, s pesmom "Peace will come" i pobrala salve aplauza. Neopisiv je osećaj gledati devojku koja je proživela život u mraku s toliko pozitivne energije i snage u sebi. Vanjica nije trepnula gledajući ovu pevačicu. Od ovakvih ljudi možemo mnogo toga naučiti. Samo napred, Dijana!
S rednim brojem 15, pojavila se mađarska Selin Dion, Čezi, s pesmom "Candlelight". Malta, to jest Morena zvana "Mediteranski vulkan", bila je 16, a 17. Kipar i Evdokija Kadi zvana "Fatalna žena". Pretposlednje su nastupile drage nam komšije iz Makedonije, Tamara Todeska, Vrčak i Adrijan, a poslednji Portugal i Vanja Fernandez. Usledio je poklič našeg konsultanta: "Pa to sam ja!", ali kad se na sceni pojavila stamena Portugalka, odmah se predomislila.
Ove večeri smo i mi mogli da glasamo, a prva pobednica Pesme Evrovizije iz 1956. godine, Liz Asija (Lys Assia), proglasila je početak tog čina. Doduše, pomešala je Beograd s Bugarskom ali to smo joj zbog godina oprostili. Dok je glasanje trajalo, posetioci u "Areni" gledali su deo baleta "Ko to tamo peva", a ja Vanjin performans. Usledilo je ponovno podsećanje na direktne finaliste, pa bek stejdž, pa ono glavno… Deset finalista: Ukrajina, Hrvatska, Albanija, Island, Gruzija, Danska, Švedska, Letonija, Turska i Portugal. Finale bez Mađarske, Makedonije i, zašto da ne, i Litvanije? Nažalost, bilo je samo deset mesta.
A vi, duboko udahnite. Subota je blizu…

1 komentar
  1. Jeca D

    Odličan si, odličan! Lepo je sve napisano. I po mom mišljenju je ova iz Švedske previše plastična. Pozdrav od srca!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike