I rođendan i priznanje: Cunetu Gojkoviću uručen „Zlatni mikrofon“

Istaknutom pevaču narodne i starogradske muzike Predragu Cunetu Gojkoviću danas je u Kamenoj sali Radio Beograda uručeno priznanje „Zlatni mikrofon“.

Gojkoviću, koji danas proslavlja 83. rođendan, Zlatni mikrofon je uručio direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović istakavši da je Cune ostavio dubok trag u muzičkoj kulturi Srbije i obogatio riznicu Radio Beograda.

Predsednik Skupštine Vukove zadužbine Miodrag Maticki uručio je Gojkoviću srebrenjak sa Vukovim likom za doprinos očuvanju tradicije u formi izvorne narodne pesme, a Živorad Ajdačić Nagradu za životno delo Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „za sve što je učinio za srpsku kulturu i njenu promociju u svetu“.

Umetnički direktor Muzičke produkcije RTS Bojan Suđić naglasio je da Gojkovićev „topao glas i njegova interpretacija narodnih pesama već decenijama oplemenjuje naša srca“.

„U Cunetovoj biografiji mnoštvo je dokaza da se radi o vrhunskom umetniku. Od debija na talasima Radio Beograda 1939. kada je nastupao u ženskom oktetu prerušen u devojčicu, preko položene audicije za radio pevača 1948. pa do danas množili su se trajni snimci za zvučni arhiv Radio Beograda i nastupi sa raznim ansamblima, uključujući i Simfonijski orekstar RTS-a“, rekao je Suđić.

On je podsetio da je prva „Zlatna ploča“ (tiraž od 50 hiljada primeraka) na Balkanu bio singl „Kafu mi draga ispeci“ Predraga Gojkovića na čijem repertoaru se našlo više od 2.000 narodnih, starogradskih pesama, šlagera.

„Pripadam generaciji koja je Cuneta poistovećivala sa kvalitetnom narodnom muzikom koja se opirala muzičkom šundu. Čini mi se da decenijama nije bilo osobe na ovim prostorima koja nije čula za njegovo ime“, naglasio je Suđić.

On je primetio da nagrade ne mogu da uzdignu ime, već vrhunski umetnici mogu da daju legitimitet nagradama, zahvalivši Merimi Njegomir na inicijativi da „Zlatni mikrofon“ bude dodeljen Gojkoviću.

Gojković je zahvalio svojim prijateljima i kolegama, svojoj matičnoj kući, na najbolji način – pesmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.