U trendu

Jedna od najšokantnijih pesama svih vremena (video)

Jedna od najpoznatijih pesama Bili Holidej je „Strange Fruit“, pesma koja na direktan i uznemirujuć način šalje poruku protiv rasizma. Objavljena je pre tačno 80 godina, a BBC piše da bi ovo mogla biti najšokantnija pesma svih vremena.

Bili peva o neobičnom voću koje visi s južnjačkog drveća, a nekoliko stihova kasnije shvatamo o kakvom je „voću“ reč: telima crnaca koji su obešeni nakon linča. Bili peva o „krvi na lišću“, „iskrivljenim ustima i iskolačenim očima“, „mirisu spaljenog mesa“… Slici koju je svet video nekoliko godina ranije.

Pesmu „Strange Fruit“ napisao je učitelj Abel Miropol nakon što je video fotografiju linča iz 1930. u američkoj Indiani, gde su život izgubila dva mlada Afroamerikanca, Tomas Šip i Abram Smit. Njih dvojica bili su osumnjičeni za ubistvo belca, a pre nego što je išta dokazano i bez ikakvog suđenja, rulja je provalila u zatvor i linčovala ih.

Fotografija njihovih obešenih tela obišla je svet, a Miropola je toliko progonila da je odlučio da o njoj napiše pesmu, koju je Bili Holidej prvi put izvela u klubu Cafe Society u Njujorku. Pevačica i vlasnik kluba Barni Džozefson pobrinuli su se da bude dobro upamćena, piše BBC – bila je to poslednja pesma koju je izvodila, u apsolutnoj tišini, s prigušenim svetlima i za to vreme se nije posluživalo piće.

„Ljudi su morali da zapamte „Strange Fruit“, da osete kako im unutrašnjost gori od nje“, objasnio je Džozefson.

Bili Holidej se kasnije prisećala kakav je muk izazvala. „Nije bilo aplauza kad sam završila. Onda je jedna jedina osoba nervozno zapljeskala i odjednom su joj se svi pridružili“, napisala je ona u svojoj autobiografiji.

Iako je pesma nakon toga postala obavezan deo njenih nastupa, imala je velikih problema. Njena izdavačka kuća Columbia Records je odbila da je objavi, a radio stanice širom Amerike su je stavile na crnu listu i nisu je puštale. Na kraju je ipak objavljena u drugoj izdavačkoj kući 20. aprila 1939. i iste godine prodata u milion primeraka, postav[i najprodavanija pesma Bili Holidej. Ispostavilo se da će postati jedna od najuticajnijih protestnih pesama 20. veka, a časopis „Tajm“ („Time“) ju je 1999. proglasio pesmom veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar