„Jelen pivo lajv“, ili zabava za 1.000 dindži

Doduše, prvi dan je bio 200 dinara skuplji, ali s debelim razlogom. No, idemo redom.
Beograd. Sjajno mesto za život i provod. Gomila raznih mogućnosti i izbora. Prilika za sve. Posle tmurnih devedesetih, i posrtanja i borbe početkom novog milenijuma, najzad diše punim plućima. Domaći, sad ste vi na potezu. Čuvajte i jačajte njegov duh. Strani, dođite i uverite se sami u moje reči. Nećete pogrešiti.
Stižemo do stadiona. Oni koji ga pamte odranije bili su šokirani izgledom. Oni novi pitali su se šta je ovo, ruševina ili arheološko nalazište. Bilo kako bilo, stadion na Tašmajdanu, srce Beograda, verovatno najbolji open air prostor za svirke u gradu, zaista očajno izgleda. Oronulo i skoro potpuno razrušeno. Meni je prošlo kroz glavu sledeće – neki novokomponovani biznismen bacio je "šapu" na to mesto i sad želi da ga totalno uništi i da ga kupi za male pare, a zatim tu organizuje razne parade i posela. E, neće moći, mi ga nećemo dati. Biće on opet onaj stari. I što je najvažnije, nekadašnja kuća rokenrola nije izgubila dušu. I dalje se oseća silina i neka magija u vazduhu. Bilo je zaista fenomenalno biti tu oba dana festivala. Ipak je to naš Taš!
A sad festival. Treći po redu. "Jelen pivo lajv 2008". Preseljen s Kalemegdana na pravo mesto. Dva dana paklenih vrućina i paklenih svirki. Krećemo s prvim danom. Program je kasnio, što je i razumljivo, jer skala je pokazivala, mislim nekih 36 stepeni. Zbog te činjenice, prva tri benda, "Repetitor", "Jarboli" i "Hypnotized" svirala su tek pred šačicom svojih fanova. Da se razumemo, svirke su bile odlične, samo je vreme bilo problem. A nije se smelo odugovlačiti, jer zbog prostora koji je u užem centru završetak mora biti planiran do ponoći. Drastična promena desila se s nastupom "Električnog orgazma". Bilo je prisutno znatno više ljudi a atmosfera se zagrevala velikom brzinom. Sve u svemu, američke majstore melodične buke "Dinosaur Jr." i, što bi Cane rekao, "ćaleta svih nas", Igija Popa, sačekalo je nekih 10.000 duša. Dinosaurusi su nastupali prvi put u Srbiji. Ponovo okupljen bend ostao je privržen prepoznatljivom gitarskom zvuku a pored novih pesama obradovali su publiku i svojim starim hitovima. A sve je to bio sjajan uvod za "kuma panka", jednog i jedinog Igija Popa. On je na scenu sa svojim bendom "The Stooges" izašao oko 22.30 i na njoj ostao do ponoći. A koliko je energije ostavio tamo to znaju samo prisutni. Bar za jedno tri koncerta. Iako je već zagazio u sedmu deceniju života, Igi je pokazao da je za klasu bolji od mnogih svojih mnogo mlađih kolega. Uvijao se na bini, skakao, pentrao se po zvučnicima, divljao i pre svega, pružio Beogradu nezaboravnu svirku. Silazio je Igi i u publiku, čak je nekolicinu srećnika izveo i na binu. Mnogi nisu očekivali da će već druga pesma biti "Now I Wanna Be Your Dog". Uplašili su se da će posle početne histerije atmosfera splasnuti. Ha, kakva zabluda. Igi je bivao sve bolji i žešći a publika se pitala šta im se to dešava. Nakon jednog sata najlepšeg sna, usledio je neizbežni bis i još dvadesetak minuta uživanja, a zatim odlazak u noć. I dilema za sve nas – jesmo li sanjali ili se ovo zaista dogodilo? Hvala ti, Igi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.