Josipa Lisac: Uvek sam želela da budem svoja

Nikada se nisam trudila da budem avangardna ili drugačija od drugih već samo svoja i radosna na sceni, kazala je Josipa Lisac, autentična diva jugoslovenske muzičke scene, koja će 14. februara u beogradskom Sava centru održati prvi u nizu koncerata u regionu kojima proslavlja 50 godina karijere.

Josipa Lisac je bila i ostala pojam za umetnicu fantaštičnog glasa sa autentičnim vizuelnim okvirom. Fuzija različitih žanrova u njenim pesmama kao i lakoća i uverljivost interpretacije opisani su u različitim antologijama jugoslovenske pop kulture.

Proslavljanje pola veka izuzetno uspešne karijere Lisac će otpočeti koncertom u Sava centru 14. februara na Dan zaljublejnih ili kako neki više vole da slave: na dan Svetog Trifuna.

„Nateže je izaći sa muzičarima pred publiku i održati dobar koncert. To svi koji su ikada stali na scenu znaju. Potrudiću se da beogradskoj publici priustim takav koncert. Nisam sigurna da ću imati nekog gosta na koncertu u Beogradu već samo želim da se dobro osećam na sceni. Kada se dobro osećam na sceni onda i publika uživa.“kazala je Josipa Lisac.

Tajnu trajanja, opstajanja i održavanja prepoznatljivog izraza na sceni Lisac objašnjava verom u sebe i svoje umetničke standarde. Nikada sebe nije doživljavala ko avangardnu umetnicu“

„Nikada se nisam trudila da budem avangardna ili drugačija od drugih već samo svoja i radosna na sceni. Kada sam počinjala u Jugoslaviji su u modi bili festivali, ali nikada nisam pristala na ideju da ličim na neki opšte prihvaćeni model pop pevačice. Želela sam samo da sa publikom podelim svoje poimanje muzike. Kod mene muzika ne izlazi samo iz grla već iz srca.“ kazala je Lisac.

Ona ističe da je na njenu karijeru i samopouzdanje najviše uticao Karlo Metikoš.

„U pola veka moja karijere meni je apsolutno najlepša muzička saradnja i život sa Karlom Metikošem (1940-1991). On je napravio za mene najlepše pesme koje žive i danas. Napravio je antologijski album „Dnevnik jedne ljubavi“. Napravio je sve moguće hitove kao što su „Magla“, „Danas sam luda“… To su najlepši trenuci, na to sam ponosna“, kazala je Lisac.

Velika diva jugoslovenske scene je uvek uspevala da izmakne različitim pokušajima kritičara i hroničara pop kulture da ukalupe njenu muziku i interpretaciju.

„Govorili su da sam džez pevačica, da je moja muzika festivalskog karaktera, kasnije da sam pop zvezda… mene to nije nikada obeshrabrilo da istrajem u nameri da zajedno sa bendom ljudima pružim kvalitetnu muziku i more emocija. To je jedini savet koji mogu da dam mlađim pevačicama koje muziku shvataju kao umetničko izražavanje. Treba da budu svoje i da neprestano rade na svojoj interpretaciji mešajući žanrove. Muziku treba osetiti da bi je mogli deliti sa drugima“ kazala je Josipa Lisac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.