U trendu

„Kiss“ u Beogradu

Legendarna američka hard rok grupa „Kiss“ nastupiće 15. maja u Beogradu na stadionu „Tašmajdan“. Ovaj sastav već je svirao kod nas 1997. godine na Beogradskom sajmu i izazvao erupciju oduševljenja. Nema razloga da to ne učini i ovaj put. Organizatori koncerta – „Lupa Promotion“ i „Tera Nostra“, najavili su da se koncert u slučaju kiše ponovo seli u Halu 1 Beogradskog sajma. Cena karata je već određena i sasvim je pristupačna za ono što zauzvrat dobijamo – 2.100 dinara. Prodaja je počela 14. februara u „Bilet servisu“, „Tiketlajnu“ i na svim prodajnim mestima „Eventima“. Organizatori su takođe najavili da je to vrlo verovatno poslednja prilika da se bend pogleda uživo, jer će ovo, po svemu sudeći, biti oproštajna turneja.
Grupa „Kiss“ nastala je u Njujorku 1973. godine. Osnovali su je Pol Stenli (Paul Stanley) – ritam gitara, vokal, i Džin Simons (Gene Simmons) – bas, vokal, koji su do danas ostali jedini stalni članovi benda. Ostatak postave se menjao tokom godina a momci koji s njima dolaze u Beograd su Erik Singer (Eric Singer) – bubnjevi, i Tomi Tajer (Tommy Thayer) – gitara. Zaštitni znaci ovog benda tokom godina postali su prepoznatljiva šminka i kostimi, kao i bleštava scenografija i izuzetan scenski nastup s obiljem pirotehnike. Za kompletnu diskografiju bilo bi nam potrebno mnogo više prostora nego što ga ovim člankom možemo zauzeti. Napomenućemo samo da imaju više zlatnih ploča od bilo kog drugog američkog benda (čak 24) i da su oborili rekord koji su postavili legendarni Bitlsi. A do sada su prodali neverovatnih 90 miliona ploča. U takvim pričama volim da kažem: nek su dobili samo po jedan dolar za svaku ploču, mašala, pa je dovoljno. A dobili su malčice više. Ali, neka, zaslužili su svaki cent.
Dajući ime grupi odlučili su da naprave geg i postave poslednja dva slova S tako da izgledaju kao munja. Mnogi su to shvatili kao provokaciju, povezujući slova s nacističkim simbolom ЅЅ odreda. U Nemačkoj je čak ime benda bilo i zabranjeno, a momci su na omotima albuma morali da napišu obrnuto, to jest ZZ. Ipak, to im nije nimalo smetalo da naprave ršum svuda u svetu. Bila je to nova komercijalna hard rok muzika s naglašenim gitarskim zvukom i s ipak jako zanimljivim i pevljivim refrenima. Godine 1979. na albumu „Dynasty“ objavljuju svoj verovatno najveći hit – „I was made for lovin’ you“.
Na kraju napomena da, ako ste fan grupe, nipošto ne propustite spomenuti događaj, jer ovakvi spektakli ostaju upamćeni čitavog života. Dakle, 15. maj, stadion „Tašmajdan“ – garantovano dobar provod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.