U trendu

Klepton: „Autobiografija“

Mnogo je ljubitelja roka i bluza širom sveta koji su dugo čekali da zavire u privatni život Erika Kleptona. Od 2. oktobra svi oni koji govore francuski jezik, a od 9. oktobra i oni koji govore engleski imaju priliku da to učine. Naravno, samo onoliko koliko je slavni gitarista bio voljan da im dozvoli.
Autobiografija Erika Kleptona neoriginalnog naziva „Clapton: The Autobiography“ našla se na drugom mestu liste bestselera „Njujork tajmsa“ već u prvoj sedmici prodaje. To dovoljno govori o broju ljudi koji su zainteresovani za lične istorije poznatih. Interesantan je podatak da je samo mesec i po dana ranije autobiografija Kleptonove bivše žene, Peti Bojd, ušla na istu listu na prvo mesto. Publika je saznala jednu stranu priče, a sada ima mogućnost da čuje i drugu. Doduše, gospođica Bojd je pre Kleptona bila udata za Džordža Harisona, člana „Bitlsa“, tako da su njeni memoari ispunjeni detaljima iz privatnog života čak dve javne ličnosti.
Kleptonova ispovest dotiče se svih aspekata njegovog života, ali najmanje se bavi muzikom. Klepton se ozbiljno potrudio da uputi izvinjenje za sve gluposti koje činio u životu. Veliki deo knjige bavi se „maglovitim“ vremenima, 70-im i 80-im godinama, periodom njegovog života kojim su upravljali alkohol i droga. Tih poroka se konačno oslobodio 1991. godine nakon velike tragedije – smrti svog četvorogodišnjeg sina. Tek posle toga Kleptonova karijera ponovo dobija uzlaznu putanju. I sam gitarista tvrdi da ga je užasno sramota kada se seti kakvu je muziku pisao tokom 80-ih.
Erik Patrik Klepton rođen je 1945. godine u Ripliju u Engleskoj. Od malih nogu privlačio ga je američki bluz. Za 13. rođendan je dobio svoju prvu gitaru, ali instrument mu je delovao suviše komplikovan za učenje. Pošto je do tada već napustio školu, imao je vremena da se posveti vežbanju, tako da je sa 17 godina prvi put zasvirao u bendu. Bio je to londonski R&B sastav „The Roosters“. Prvi snimak napravio je sa 19 godina kao član sada već legendarnog sastava „The Yardbirds“. Pošto se bend približio novim pop uticajima, Klepton, kao „bluz čistunac“, napušta brod. Sledeća stanica bili su „The Bluesbreakers“ Džona Majala, a odmah zatim i „Cream“. Solo karijeru otpočeo je 1970. godine i zasad ne planira da je završi.
Dok čekamo prevod Kleptonove biografije, novo kompilacijsko izdanje, dupli disk „Clapton is God – The cream of early Eric“, može nam poslužiti da ostanemo u pravom raspoloženju.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.