Lučano Pavaroti

Trenutno najpopularniji operski pevač i tenor, poznat po svojim glasovnim mogućnostima, Lučano Pavaroti rođen je 12. oktobra 1935. godine u Modeni, u Italiji. Njegov otac bio je takođe tenor, ali je pevao u crkvenom horu i nikada nije pokušao da pravi karijeru.

Jednom ga je otac poveo da zajedno pevaju u horu. Kako su i članovi hora, a i Lučano, bili zadovoljni prvim nastupom, Pavaroti je postao stalni član hora. Majka ga je stalno podsticala da pohađa muzičke škole, videvši da ima veliki talenat. U početku, Pavaroti nije imao nameru da gradi karijeru operskog pevača, već je želeo da postane profesor matematike. Međutim, u toku narednih nekoliko godina dobio je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, što ga je navelo na razmišljanje o mogućnosti rada u operi.

Svoj prvi nastup imao je 1963. godine u operi La Boheme u Rimu. Potom putuje u najveće svetske metropole i izvodi operske arije, da bi u toku narednih 25 godina dobio sve veće uloge u operama i izgradio karijeru najvećeg živog tenora na svetu. Za uloge u trima operama dobio je i Grammy nagrade.

Najveće uspehe postigao je u grupi „Tri tenora“, sa Plasidom Domingom i Hose Karerasom. Ova trojka sjajnih operskih pevača imala je nastupe u svim delovima sveta, pred milionima ljudi. Njihovi koncerti počeli su devedesetih godina, a završili su se izdavanjem nekoliko kompakt-diskova.

Pavaroti je bio 35 godina oženjen Aduom Veroni, sa kojom se zabavljao još od tinejdžerskih dana. Iz ovog braka ima tri ćerke. Razveli su se 1996, posle afere Pavarotija sa svojom sekretaricom. Nekoliko meseci kasnije, njih dvoje su se venčali i danas očekuju blizance.

Pavaroti je najavio da će se povući iz opere za sedamdeseti rođendan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.