U trendu

Muzika Toma Vejtsa u Beogradu

Beogradska publika će imati priliku da prvi put prisustvuje 31. oktobra u Domu omladine Beograd nastupu čuvene kanadske trupe „L“orchestre d“hommes-orchestres“ (LODHO), koja izvodi muziku legendarnog Toma Vejtsa na nesvakidašnji način – u vidu performansa i izazovnog pozorišnog doživljaja.

Naoružani šarenolikim repertoarom nekategorisne muzičke ikone Toma Vejtsa, ovaj bend iz Kvebeka stvara događaj koji više podseća na karnevalski šou ili muzički cirkus, nego običan koncert, stoji u najavi Doma omladine.

Ovaj užurbani orkestar svira jedinstvenu muziku Toma Vejtsa uz pomoć skoro 100 objekata i izmišljenih instrumenata na bini, koji istovremeno zvuče umiljato i čelično čvrsto, u razuzdanim scenama nekontrolisane energije.

Uronjeni u svet Vejtsove muzike, izvođači ovog moćnog tribjut sastava, nastoje da ostanu dosledni njegovom stvaralačkom duhu, a u isto vreme da ga predstave publici i kao polje za slobodnu igru.

Kombinovanjem stilova i prilagođavanjem aranžmana, šest multiinstrumentalista međusobno razmenjuju instrumente i vokale, gurajući prste između žica i stavljajući konopac oko vrata.

LODHO su aktivni skoro 10 godina, kao stalno umetničko igralište za izvođače čija je misija da konstruišu otvoren, višeslojan i multidisciplinaran muzički opus.

„Voir“ magazin iz Kvebeka ih je 2009. nominovao za najbolji lokalni fenomen u svim žanrovima, a pored tog priznanja za svoje izvođenje Vejtsove muzike, bili su nominovani i za priznanje „Prix d“excellence des arts et de la culture de la Ville de Québec“.

Popularnost sastava dokazuju i brojni nastupi na festivalima i pozorištima kod kuće, a i širom sveta. Tokom 2013. su imali oko 150 nastupa u Danskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Portugalu, Meksiku, Kanadi…

Pokazujući svoju svestranost i želju za obnovom, LODHO je stvorio sedam originalnih scenskih postavki između 2008. i 2012. godine, uključujući tri pozorišna komada: Les New Cackle Sisters (2009), Dada (2009) i Cabaret brise-jour (2012), kao i četiri ulična performansa uz korišćenje antikvarnih kamiona: Mobiloscope (2008), Tintamarre caravane (2008), Ciné-Parc (2010) i Vin chaud (2010).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.