Na pomolu skandal na Eurosongu: Da li će ruska predstavnica „stići“ do Kijeva?

Sasvim su mali izgledi da se ostvari želja dvadesedmogodišnje ruske pevačice Julije Samojlove da učestvuje na ovogodišnjem „Evrosongu“, a njena priča mogla bi da bude još jedan dokaz ispolitizovanosti najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

„Prvi kanal Rusije“ odbio je ponudu Evropske unije javnih emitera (EBU) da Samojlova na „Evrosongu“, koji se održava od 9. do 13. maja u Kijevu, učestvuje uključenjem putem satelita, a mlada pevačica se ipak svim srcem nada da će se situacija promeniti.

Samojlova, koja je od detinjstva u invalidskim kolicima, kaže da uprkos svemu nije uznemirena i da nekako ipak misli da će se sve promeniti.

„Ne razumem zašto ukrajinske vlasti vide pretnju u devojci poput mene“, rekla je ona za „Prvi kanal“.

Rođena 1989. godine u gradu Uhta, Samojlova je više puta pobeđivala na muzičkim takmičenjima i festivalima, 2014. godine učestvovala je na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju, gde je izvela pesmu „Zajedno“, a u ruskom „Iks faktoru“ otpevala je „Molitvu“, sa kojom je Marija Šerifović 2007. godine pobedila na „Evrosongu“.

„Ka ovome sam išla ceo svoj život“, priznala je pevačica kada je žiri „Prvog kanala“ odabrao da predstavlja Rusiju na 62. takmičenju za „Pesmu Evrovizije“.

Ona je tom prilikom u intervjuu ruskom portalu „Lajf“ rekla da je sa roditeljima pratila to takmičenje i maštala da i ona jednom učestvuje.

„Uvek bi trebalo ići za svojim snom, morate da izgarate, da imate dobro srce i onda ćete osvetliti put i sebi i svojim najmilijima“, rekla je Samojlova.

Ipak čini se da to nije dovoljno, pošto joj je Ukrajinska služba bezbednosti zabranila na tri godine ulazak u tu zemlju, jer je u leto 2015. učestvovala na koncertu na Krimu bez specijalne dozvole Ukrajine, čime je, prema rečima portparolke Službe bezbednosti Elene Gitljanskaje, prekršila zakon.

„Van politike sam, naprosto sam srećna što mi se ostvario san“, rekla je Samojlova po izboru ne sluteći šta će se desiti.

Izvršni supervizor „Pesme Evrovizije“ Jon Ola Sand, u izjavi za AFP, ocenio je odluku Ukrajine kao „događaj bez presedana“ u šest decenija dugoj istoriji „Evrosonga“ i dodao da bi uključenje putem satelita bilo kompromisno rešenje koje bi obezbedilo svim takmičarima učešće.

„Prvi kanal“ je odbio ponudu EBU, naglasivši da Evropska unija javnih emitera ne bi trebalo da izmišlja nova pravila za učešće Rusije na ovogodišnjem „Evrosongu“, jer jedno od pravila glasi da pesma mora biti izvedena uživo na sceni i da Ukrajina svojom odlukom krši pravila takmičenja.

Sand je rekao da razume situaciju između Ukrajine i Rusije, ali je podvukao da „Evrosong“ treba držati dalje od politike.

„Mislim da smo u tome uspevali tokom više od 60 godina u različitim periodima i okolnostima u Evropi“, dodao je on, naglasivši da takimičenje za „Pesmu Evrovizije“ vide iskljucivo kao kulturni događaj koji može da „poveže nacije na prijateljskom polju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.