U trendu

Pedeset godina najboljeg rok albuma svih vremena

Album „Sgt Pepper“s Lonely Hearts Club Band“ grupe Bitlsi, koji se smatra najboljom pločom svih vremena i u skoro svim izborima kritičara i publike i dalje završava na samom vrhu liste, objavljen je pre 50 godina.

Njegova pedesetogodišnjica obeležava se širom sveta, a Dom omladine tim povodom sutra organizuje tribinu na kojoj će učestvovati eminentni domaći stručnjaci i muzičari, čije je stvaralaštvo inspirisano ovom fascinantnom vizijom grupe, koja i posle pola veka uzbuđuje slušaoce.

Na tribini će govoriti Momčilo Rajin (rok kritičar), Rastko Ćirić (likovni umetnik), Goran Skrobonja (pisac), Zoran Stefanović (strip kritičar) i članovi grupe „The Bestbeat“, a moderator će biti Dragan Ambrozić, muzički kritičar i odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda.

„Da bi se odmakli od onoga što ih je nekoliko godina unazad učinilo najpopularnijom grupom momaka na svetu, ali ne i do kraja zadovoljnim pa ni srećnim, Bitlsi su 1967. obukli varijetetske kostime i predstavili se kao prateći muzičari Bilija Širsa, pod imenom Klub usamljenih srca narednika Pepera“, podseća Momčilo Rajin.

Tako su i nazvali svoje, bez sumnje, najuticajnije delo koje su stvorili u kratkoj, ali burnoj karijeri, objavljenoj 1. juna 1967. godine.

Na sebi svojstven način – nadahnuto, duhovito, samoironično, ali i angažovano, progovorili su o svakodnevnim temama, društvenom stanju, promeni svesti, misticizmu i širom otvorili vrata za eksperiment svake vrste – pop muzika, od tada pa zauvek, više neće biti ista, ističe Rajin.

Te 1967. ljubav je bila reč koja je najčešće izlazila iz usta, pogotovo mladih ljudi.

„Bitlsi će joj samo mesec dana kasnije dati i himnu u pesmi “All You Need Is Love“ koju će prvi put izvesti na Mondoviziji, prvom TV programu koji će direktno prenositi mnoge stanice širom planete. Nasmejana lica, neobični zvuci i melodije, šarena odeća i egzotični, ali prijatni mirisi, preplaviće ulice svih većih gradova širom sveta. Kako i zašto je ubrzo sve ponovo posivelo – to je već neka druga tema“, kaže Rajin.

Učesnici tribine će se osvrnuti i na malo poznatu temu odnosa „The Beatles“-a i umetnosti stripova, a „The Bestbeat“ će nastupiti na akustičnim instrumentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.