Plant i Pejdž traže prekid suđenja za plagijat

Posle nedelju dana sudskog procesa oko toga da li je jedan od najvećih rokenrol hitova svih vremena „Stairway to Heaven” plagijat, članovi sastava „Led cepelin” traže prekid suđenja. Robert Plant i Džimi Pejdž su, posle samo pet dana „sudske torture”, preko advokata, zatražili od sudije Gerija Klausnera da okonča proces, jer tužioci, kako oni smatraju, nisu dokazali njihovu krivicu za krađu rifa iz pesme „Taurus” za hit „Stepenice do raja”.

Tokom protekle nedelje, sudija Klausner, porota, ali i silni medijski izveštači, pa i pokoji obožavalac „Cepelina”, koji je uspeo da se „uvuče” u losanđelesku sudnicu, svašta su videli i čuli. Svedočili su, između ostalog, i „krivci”, tačnije gitarista „Cepelina” Džimi Pejdž, ali i Džon Pol Džons iz grupe, iako on, za razliku od Pejdža i Planta, nije obuhvaćen tužbom.

Pejdž je tokom svedočenja rekao da je pesmu „Taurus”, koju je pokojni gitarista grupe „Spirit” Rendi Volf napisao 1968. (tri godine pre nego što je objavljen singl „Stairway to Heaven” ) čuo tek pre nekoliko godina, priznavši doduše da je u svojoj kolekciji posedovao neke ploče pomenutog benda, ali ne i onu na kojoj se nalazi „sporna numera”. Slavni gitarista je ustvrdio i da gitarski rif zbog koga je i pokrenut čitav sudski proces može da se čuje i u brojnim drugim pesmama u istoriji muzike, pomenuvši, kao primer, kompoziciju „Chim Chim Cher-ee” iz čuvenog Diznijevog filma „Meri Popins” iz 1964. koju je otpevala Džuli Endrjuz.

I njegov kolega iz benda, koji se pred porotom našao prošlog petka Džon Pol Džons, potvrdio je „legendu” da je pesma nastala u jednoj velškoj kolibi, rekavši i da mu Pejdž nikada nije pomenuo da je čuo muziku grupe „Spirit”. Takođe, dodao je da ni on sam nikada nije čuo numeru „Taurus”, dok „Cepelinima” nije zaprećeno tužbom.

Advokat Fransis Malofju, koji zastupa oštećenu stranu, istoga dana doveo je kao svedoka eksperta za muzičke tantijeme Majkla Ajnhorna, koji je procenio da su Pejdž i Plant, potpisani kao autori himne rokenrola, samo od ovog hita proteklih decenija zaradili više od 58 miliona dolara. Takođe, i muzički ekspert Kevin Henson je, odsviravši početak obe pesme, ustvrdio da je „u pitanju jedno muzičko delo”.

Muzičkog eksperta izveli su pred porotu i advokati „Cepelina”. „Njihov čovek” – Lorens Ferara izneo je stav da je sličnost koja je povod sudskog procesa, zapravo, „muzički element star 300 godina, koji je korišćen u mnogim pop pesmama kroz istoriju”.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.