Počinje trka za najbolju pesmu Evrope

Slaveći različitost, kako glasi slogan ovogodišnjeg „Evrosonga”, večeras će u Kijevu početi 62. po redu muzičko takmičenje na kojem će nastupiti predstavnici 41 evropske zemlje i jedan iz Australije. Iako je ovogodišnja „Pesma Evrovizije” trebalo da dostigne rekordan broj učesnika – 43, kao 2008. i 2011. godine, to se nije desilo jer je nakon višenedeljnog mrcvarenja oko učešća ruske predstavnice Julije Samojlove, Rusija 13. aprila odlučila da se povuče sa ovogodišnjeg takmičenja. Nema sumnje da je ovo tužno „prepucavanje” bacilo tamnu senku na takmičenje koje bi trebalo da bude iznad politike ali, uprkos svemu, evrovizijski fanovi će tri večeri uživati u spektaklu koji je pripreman uz mnogo buke i još više nedoumica.

Prvo je, podsećanja radi, nakon Džamaline pobede u Ukrajini postavljeno pitanje ima li smisla pripremati jedan tako skup muzički događaj, kao i da li u gradskoj kasi ima dovoljno sredstava za tako nešto. Potom su se lomila koplja oko mesta održavanja, a na kraju se veći deo članova ukrajinskog organizacionog komiteta povukao iz ove, po mnogo čemu, neuobičajene evrovizijske priče – čak 21 osoba podnela je ostavku obrazlažući tu odluku oduzimanjem ovlašćenja kada je na čelo komiteta došao Pavle Gricak.

Da sve bude još gore, od trenutka kada je Rusija obznanila da je za svoju predstavnicu izabrala Juliju Samojlovu, počeli su da „sevaju” ne samo žuti kartoni organizatoru takmičenja, već i pretnje oduzimanjem „Evrosonga” Ukrajini, jer Evropska radiodifuzna unija nije bila zadovoljna odlukom ukrajinske službe bezbednosti da mladoj pevačici zabrani ulazak u zemlju na tri godine jer je svojevremeno imala koncert na Krimu.

Pronalažena su razna rešenja, nuđeni kompromisi, ali ruski Prvi kanal nije prihvatio ništa od toga. San mlade Samojlove ove godine ostaće nedosanjan, ali će zato 42 takmičara, među kojima je i naša Tijana Bogićević, večeras i otvorenih očiju moći da mašta o uspehu. Kladionice već duže vreme najveće šanse za pobedu daju italijanskom predstavniku Frančesku Gabaniju, kojem je za petama, sve do juče, bio bugarski pevač Kristijan Kostov, inače rođeni Moskovljanin. Od juče, redosled takmičara na kladionicama se promenio pa se kao pretendent na drugo mesto pojavio portugalski predstavnik dok je Kostov na četvrtom mestu. Glavni favorit i dalje je Gabani.

Tijana Bogićević nastupa 11. maja, i to kao prva te večeri, što je dobra vest. Loša je što se više ne nalazi među prvih deset na kladionicama. Naravno, to ne mora ništa da znači.

U svakom slučaju, kada večeras na scenu Međunarodnog izložbenog centra izađe Šveđanin Robin Bengston i zapeva „I Can’t Go On” počeće velika trka za samo jedno mesto koje nešto znači – prvo. Ko će u svoju zemlju odvesti „Evrosong 2018” znaće se već u subotu, kada počinje veliko finale za koje su se već plasirale „velika petorka”, kao i predstavnici Ukrajine.

(Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike