U trendu

„Portishead“ sprema novi album

Mislim da one sumorne devedesete ne bih mogao ni da preživim da nije bilo ovakvih bendova. Posle burnih dana jurnjave po ulicama grada, bežanja od milicije, surovog preživljavanja i ko zna kakvih još muka, noć je morala da donese bar malo mira kako bismo napunili baterije za novi dan. Teško bi to išlo bez grupe "Portishead". Verujte da se vremenom album "Dummy" izlizao a CD je počeo da preskače od konstantnog puštanja iz noći u noć. Mislio sam da bez te doze ne bih mogao ni da zaspim. Pesme "Numb", "Sour Times" ili "Glory Box" ostale su neprevaziđene do dana današnjeg. Ne treba zaboraviti da je čuveni magazin "Rolling Stone" uvrstio ovaj album u 500 najboljih svih vremena. S pravom, bez pogovora.
Nakon ovog ostvarenja, popularna bristolska grupa je 1997. objavila drugi studijski album, nazvan prosto imenom grupe. Muzika je bila malo drugačija nego na prvencu, ali su ipak singlovi "All Mine", "Over" i "Only You" uspeli da se probiju među prvih deset u Velikoj Britaniji. A onda je usledila preduga pauza od jedanaest godina do sledećeg izdanja, simboličnog naslova "Third". Ali, pravi fanovi ih nisu zaboravili. Ono što je najbitnije na sledeći album neće se toliko čekati. Zapravo, ostalo je još samo malo…
Nedavno je jedan od osnivača ovog engleskog benda, Džef Barou (Geoff Barrow), najavio da će novi album biti vrlo brzo gotov. On tvrdi da je grupa u studiju i da su već završili nekoliko pesama. Predviđa se da će ceo posao biti gotov do kraja leta, ali se još uvek ne zna tačan datum objavljivanja, kao ni naslov ploče. Inače, bend je nakon isteka obnovio ugovor s velikom izdavačkom kućom "Universal Music", tako da to može biti garant uspeha četvrtog albuma.
Podsećamo, te 1994. godine, pored spomenutog Baroua i žene s neverovatnim glasom – Bet Gibons (Beth Gibbons), originalnu postavu "Portishead"-a su činili još i Edrijan Jutli (Adrian Utley) i Klajv Dimer (Clive Deamer), a povremeno im se pridruživao i peti član, Dejv Mekdonald (Dave McDonald). Danas možemo da kažemo da s nestrpljenjem čekamo pomenuti novi album, jer trenutno je malo ovakvih grupa u svetu. U međuvremenu, proverite na zvaničnom sajtu benda ima li još nekih novosti o ovom izdanju ili bilo čega drugog zanimljivog. Ako ništa drugo, ono bar možete čuti (a i kupiti) zasad poslednju pesmu benda – "Chase the Tear", snimljenu prošle godine. Sva zarada od te pesme ide u dobrotvorne svrhe.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.