Punk’s Not Dead – „Pistolsi“ su se vratili!

Verovatno sam, nesvesno ili svesno, ceo život čekao ovakvu priliku. Nekada, buntovan i besan na ceo svet, mogao sam, nažalost, samo da maštam o tome. I da žalim što nisam rođen bar deset godina ranije, pa da ih čujem uživo. Danas, sve ponovo deluje kao san. Ali nije!
Anarhija je ponovo u modi! „Seks Pistolsi“ su se vratili. Za one koji ne znaju ko je to (ako takvih uopšte ima), „Seks Pistolsi“ su jedni od pionira pank talasa iz druge polovine sedamdesetih godina. Iako je taj pokret počeo da se razvija i pre njihovog pojavljivanja (Ramones, New York Dolls, The Stooges…), svi listom označavaju Pistolse kao osnivače i glavne promotere panka. Ovaj kontroverzni i rušilački bend, koji je definitivno prodrmao i promenio svet, nastao je 1975. godine. Doduše, postojali su i tri godine pre toga, ali pod drugim imenom. A onda je čuveni menadžer Malkom Meklaren (Malcom McLaren) okupio ekipu za pamćenje. Džon Lajdon (John Lydon), koji odmah menja ime u Džoni Roten (Johnny Rotten), Glen Metlok (Glen Matlock), Stiv Džouns (Steve Jones) i Pol Kuk (Paul Cook) postaju takoreći preko noći glavna atrakcija i pečat tog vremena. Ako je njihov prvi singl („Anarchy in the U.K.“, 1976) opalio šamar javnosti i šokirao celu Britaniju, onda ju je drugi („God save the Queen“, 1977) definitivno nokautirao.
Iako su pesme bile zabranjene na gotovo svim mogućim medijima, to ih nije sprečilo da budu neverovatno slušane. Izdavačke kuće ih se odriču i otkazuju saradnju, otkazuju se koncerti, top-liste preskaču sam vrh, na kojem su Pistolsi, i pregled završavaju drugim mestom, prate ih samo tuče i skandali, ali njihova popularnost je sve veća. U tom periodu iz benda biva izbačen Glen Metlok, iako muzički najobrazovaniji među njima, navodno zbog toga što je bio fan Bitlsa. Kao njegova zamena stiže dotadašnji najveći fan grupe, muzički potpuno nepismen ali zasigurno najupečatljiviji i najkontroverzniji lik, Džon Riči (John Ritchie), daleko poznatiji kao Sid Višiz (Sid Vicious).
Godine 1977. objavljuju svoj praktično jedini album – „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“. Zatrpani problemima, 1978. pokušavaju da se sklone u SAD, ali ih problemi prate i tamo. Džoni Roten napušta bend i nastupa pod starim imenom kao frontmen grupe „Public Image Ltd.“. Sid Višiz biva optužen za ubistvo svoje devojke Sindi i 1979. umire od prevelike doze heroina dok je čekao suđenje. Iste godine Malkom Meklaren snima dokumentarni film o Pistolsima pod nazivom „The Great Rock ´n´ Roll Swindle“. Muzika iz filma ostaje zapisana na istoimenom duplom albumu. S ponosom tvrdim da je najdragocenija ploča u mojoj kolekciji upravo taj britanski original. I malo je ovo mesta za jednu ovakvu grupu. Oni zaslužuju celu knjigu.
Posle raspada 1979. godine, nekoliko puta su se ponovo okupljali radi nastupa i turneja, ali nisu nikada snimili novi materijal. Godine 2006, na poziv organizatora da prisustvuju prijemu u Kuću slavnih, oni su u svom stilu jednoglasno poručili: „Poljubite nas u d…“ Ove godine, nakon skoro tri decenije pauze, obećali su novo izdanje. Članovi benda se nadaju, uprkos razdvojenosti, da će do nastupa uspeti da završe nove numere. A moći ćemo da ih vidimo uživo 14. juna na britanskom festivalu „Isle of Wight“, u Holandiji na „Fields of rock“ od 20. do 22. juna, u Švedskoj od 23. do 28. juna na festivalu „Peace & love“ (zanimljiv naziv manifestacije za jednu ovakvu grupu) i na „Loch“ festivalu, ponovo u Britaniji, 3. avgusta. Zanimljivo je i to da fanovi Egzita u našoj zemlji imaju priliku da glasaju za one koje bi najviše voleli da vide na tom festivalu i želje su im često bile uslišene. A vi pogodite ko je na prvom mestu želja.
Pank nije umro, on čuči u svakom od nas.
Važno saopštenje
Nakon zaključenja ovog članka, na zvaničnom sajtu „Seks Pistolsa“ objavljena je ekskluzivna informacija – Pistolsi će nastupiti na Egzitu kao hedlajleri, poslednjeg dana festivala, 13. jula! Proroci ili ne, tek ovo smo svakako predosetili… Spremite se, biće to veliki događaj!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.