Rambo, care – drugi deo

Moj nesuđeni kum, popularni muzičar Rambo Amadeus, ponovo je u žiži javnosti. Ovoga puta rešio je da krene stopama Rejdioheda, ali na srpski način. Britanci su u istorijskom poduhvatu ponudili fanovima prodaju svog novog albuma preko interneta za onoliko para koliko su oni bili spremni da ponude. Rambo je otišao korak dalje. Naime, naš Mega Car je malo okrenuo redosled. Prvo je tražio novac. Što je sigurno, sigurno je. Na svom zvaničnom sajtu pokrenuo je zanimljivu akciju. Da bi osigurao bezbrižan rad na svom novom studijskom albumu „Hipišizik Metafizik“, on je zajedno sa svojom ekipom potpisanom kao „Glavni štab“ pozvao svoje simpatizere i ljude dobre volje da mu uplate honorar u visini koju sami odrede, uz naznaku na uplati „Skromni doprinos autorskom radu“. Ukoliko bi odaziv bio zadovoljavajući, ovaj genijalac bi, kako kažu, mogao da se koncentriše na stvaranje novih dela, rasterećen od ekonomskih i finansijskih problema. Na kraju proglasa, u post skriptumu stoji napomena da je logično očekivati da se oni koji budu uplaćivali više mogu nadati pristupu ekskluzivnom materijalu i snimcima kojih nema ni na netu ni u slobodnoj prodaji.
Sam Rambo se ne nada previše velikoj svoti novca i, kako kaže, ne bi se iznenadio da ne dobije ni dinara. Ali, vredi pokušati. Iako uvek originalan, ova ideja nije njegova. Pre Ramba, na ovdašnjim prostorima toga su se setili i članovi riječke grupe „Let 3“, koji su 2005. godine pokrenuli akciju pod nazivom „Plati, pa kreiraj“. Njihovi „sponzori“ su, u zavisnosti od visine uplate, mogli da utiču na izbor pesama i izgled omota albuma „Bombardiranje Srbije i Čačka“. Na kraju akcije oduševljeno su saopštili da su sakupili čak 4.200 evra. Hoće li ih Rambo dostići i eventualno prestići ostaje da vidimo…
Prvu narednu priliku da nešto od novog materijala čujemo i uživo imaćemo verovatno 16. februara. Toga dana u Centru „Sava“, s početkom u 20 časova, održaće se koncert povodom proslave 60 godina postojanja legendarnog „Big benda“. Pored popularnog Novljanina, učestvovaće i Dado Topić i Vlatko Stefanovski. Doduše, Rambo se sprema da u pratnji pomenutog orkestra izvede svoje najveće dosadašnje hitove u novim, džez aranžmanima, ali verujemo da će biti prostora da čujemo makar nešto novo s albuma u pripremi.
Nedavno je Rambo Amadeus (12. januara) održao jako zanimljiv koncert i u Guči. Kako njegov tim kaže, odlučili su se za zimu, a ne za leto zato što nemaju trube u svom malom orkestru.
Na kraju, meni ostaje da vidim koliki će biti moj udeo u kreiranju novog albuma, s obzirom na to da sam uplatio 50 dinara, a vi potražite na sajtu brojeve žiro računa i pomozite čoveku. A možda se i sretnemo na omotu CD-a. Nikad se ne zna…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.