U trendu

Sanja Vučić peva za finale

Po treći put Stokholm ugošćuje takmičare „Evrosonga”, a među njima i našu predstavnicu koja će se večeras boriti za ulazak u finale. Sanja Vučić će, kao šesta po redu, uz pratnju četiri vokala i baletskog igrača izvesti pesmu „Goodbye”.

Ako je verovati prognozama, mlada Kruševljanka će nastupiti i 14. maja u „Globen” areni, a te iste prognoze, do sada, tačno su predvidele da naše komšije – predstavnici BiH i Crne Gore neće ući u finale. Predstavnica Hrvatske Nina Kraljić nastavlja takmičenje, a jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnje „Pesme Evrovizije” je činjenica da nakon četiri decenije u finalu neće biti predstavnika Grčke (grupa „Argo”), prvi put u istoriji takmičenja ove zemlje.

Na kladionicama i dalje suvereno prvo mesto drži ruski predstavnik Sergej Lazarev koji je tokom prvog polufinala imao spektakularan nastup. Ukoliko pobedi, biće deseti pevač kojem je to pošlo za rukom u istoriji ovog takmičenja. Statistika kaže da su žene pobedile čak 37 puta na „Evrosongu”, a muškarci samo devet, dok su 16 puta slavile grupe ili dueti, počev od sastava „ABBA” 1974. u Brajtonu.

Najveći rival ruskom predstavniku jeste ukrajinska pevačica, kompozitorka i glumica Džamala.

Druge polufinalne večeri uz Srbiju iz regiona nastupaju i predstavnici Makedonije i Slovenije. Kladionice nisu naklonjene ni Kaliopi niti slovenačkoj pevačici Manueli što, naravno, ne znači da se njih dve neće plasirati u finale 61. „Pesme Evrovizije”.

Sanja Vučić u Stokholm je, kako je svojevremeno rekla za naš list, otputovala zadovoljna i samom činjenicom da nastupa na „Evrosongu”. I, kako god da se plasira, u istoriji ovog takmičenja ostaje ubeleženo da je Srbija prvi debitant u istoriji „Evrosonga” koji je pobedio, jer iako su njeni predstavnici učestvovali u okviru bivše Jugoslavije i potom državne zajednice sa Crnom Gorom, 2007. nastupila je prvi put kao samostalna država i pobedila sa numerom „Molitva” Marije Šerifović, osvojivši 268 poena.

Poništeno glasanje ruske članice žirija

Skandal je obeležio početak ovogodišnjeg „Evrosonga”. Na internet je postavljen snimak na kojem se vidi da članovi ruskog žirija, tokom generalne probe, otkrivaju kako su sedam poena dodelili predstavniku Holandije prilikom vrlo opuštenog razgovora. Prenos generalne probe članica žirija snimala je pomoću veb-platforme „Periskop” za uživo praćenje događaja.

„Junakinja” ovog nepromišljenog gesta, čije je ponašanje poljuljalo poverenje u ozbiljnost rada žirija, jeste Anastasija Stocka (33), poreklom Ukrajinka. Članica ruskog žirija, koju je delegirala Radio-televizija Rusije (RTR), a koja je ove godine delegirala predstavnika, biće isključena i njeni glasovi neće biti uzimani u obzir, stoji u saopštenju Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Nakon konstruktivnih razgovora između RTR i EBU, Radio-televizija Rusije je ponudila da povuče iz procedure članicu žirija koja je tokom trajanja druge generalne probe, a u okviru koje glasaju nacionalni žiriji, prekršila niz pravila predviđenih za članove žirija. Kao posledicu toga, EBU je odbacio njenu rang-listu, dok je žiriranje ostala četiri člana uzeto u obzir. RTR će imati priliku da do finala zameni isključenu članicu žirija.

(Snežana Čikarić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.