U trendu

Semitski orkestar izvodi „Valkiru“

„Možete li da zamislite? Waldbuehne je izgradio Hitler. Muzika je Vagnerova. A sviraćemo mi! Hitler i Vagner će se okretati u svojim grobovima.“
Ovako je dirigent Danijel Barenbojm najavio koncert koji sa svojim orkestrom priprema u berlinskoj dvorani Waldbuehne. Koncert je specifičan po tome što je dotičnu arenu izgradila nemačka nacistička vlast kao deo kompleksa u službi Olimpijskih igara 1936, na repertoaru je prvi čin Vagnerove opere „Valkira“, a orkestar je sastavljen od jevrejskih i arapskih muzičara. Poznata je činjenica da je Rihard Vagner dugo povezivan s antisemitizmom, pogotovu u nacističkoj Nemačkoj. Navodno su njegovi stavovi i njegova muzika jako uticali na Hitlerov stav prema Jevrejima. Savremeni istraživači njegovog lika i dela pak tvrde da Vagner nije verovao u ideju „više rase“ i da su „skrivene antisemitske poruke“ u njegovim delima naknadno izmišljene.
Bilo kako bilo, Vagner je nakon Drugog svetskog rata ostao tabu među Jevrejima. Upravo je Barenbojm bio prvi koji je prekršio izraelsku nezvaničnu zabranu Vagnera kada je 2001. dirigovao izvođenjem jednog dela opere „Tristan i Izolda“, i to berlinskim Staatskapelle Orchestra. Bivši pijanista, sada dirigent, rođen je 1942. godine u Argentini. Poseduje izraelski i španski pasoš, ali iako u Izraelu nije omiljen zbog svojih „antinacionalističkih ispada“, on i dalje putuje s izraelskim pasošem i ne želi da ga menja. Orkestar kojim će ovoga puta dirigovati, West-Eastern Divan Orchestra, osnovao je zajedno sa svojim prijateljem Palestincem, sada pokojnim Edvardom Saidom, kao gest pomirenja na Bliskom istoku.
Barenbojm je inače već dugo godina na čelu berlinske državne opere, muzički je direktor Čikaškog simfonijskog orkestra, a poznat je po organizovanju memorijalnog koncerta za žrtve side, kao i koncerta u slavu afroameričke kulture.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.