Slučajni susret na stanici koji je promenio istoriju muzike

Ne mogu se setiti vremena kada nisam poznavao Kita. Živeli smo ulicu do ulice, moja majka je poznavala njegovu majku i zajedno smo išli u osnovnu školu od 7. do 11. godine. Zajedno smo se igrali i bili smo prijatelji, ispričao je jevač legendarnih Rolling Stonesa, Mik Džeger (73).

Budući rok velikani odrasli su u gradiću Dartford u Kentu. Kada se porodica Kita Ričardsa 1954. godine preselila, dečaci su se razdvojili. Krenuli su u različite srednje škole i prestali su da se viđaju.

Iako su odrastali razdvojeno, Mik i Kit (72) istovremeno su razvijali ljubav prema rock’n’rollu. Mik je u prvom razredu srednje škole osnovao bend sa kojim je nastupao gde god i kada god je mogao.

Svirao sam subotom uveče sa raznim grupama. Odradio bih svaku svirku koja mi je bila ponuđena. Za vreme nastupa bih se bacio na kolena i valjao po podu, sa 15, 16 godina – prisetio se Džeger.

Kit i Mik kretali su se u potpuno različitim društvenim krugovima ali njihovi životni putevi ponovno su se spojili 17. oktobra 1961. godine.

– U gradu kao što je Dartford, svi se kad-tad sretnu na stanici na putu prema Londonu – ispričao je Ričards.

Ljubav prema roku i bluzu odmah ih je povezala. Njihov razgovor nastavio se i u vozu, a Ričards je Džegera pozvao kući te večeri. Nakon što su preslušali Mikove ploče, pevač je predložio gitaristi da se pridruži njegovom bendu ‘Little Boy Blue and The Blue Boys’ koji je svirao obrade pesama Edija Kohrena, Badija Holija i Čaka Berija.

Iduće godine, u londonskom klubu Kit i Mik gledali su svirku benda Blues Incorporated, čiji su članovi bili Brajan Džons, Ijan Stjuart i Čarli Vots. ‘The Blue Boys’ bili su impresionirani svirkom pa su se sa njima brzo sprijateljili, a uskoro su počeli zajedno i da sviraju.

Za vreme telefonskog intervjua za časopis ‘Jazz News’, Džonsa je novinar pitao kako mu se zove novi bend. U tom trenutku je na podu ugledao Mikovu ploču Madija Votersa, a jedna od pesama ga je istog trenutka inspirisala – ‘Rollin’ Stone’.

Sve ostalo je istorija.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.