U trendu

„Spajsice“ prekidaju turneju

Ipak kraj turneje, i to čak četiri meseca pre nego što je ranije najavljeno. A sve je počelo tako senzacionalno. Krajem prošle godine, pošto je najavljeno da se „Spajs gerls“ (Spice Girls) ponovo okupljaju, usledila je histerija. Čim su objavljeni datumi koncerata, krenula je pomama za kartama. Za koncert u Londonu, koji je bio zakazan za 15. decembar u O2 areni, sve karte su planule za 38(!) sekundi. I slovima – trideset osam! A bilo je registrovano više od milion ljudi. Zato su i zakazana još tri nova nastupa u Londonu, 16. i 18. decembra i 2. januara. Sve je tada ličilo na san.
Ovaj najuspešniji ženski bend do sada (računajući i solo karijere članica) proslavio se 1996. godine velikim hitom „Wannabe“. Debitantski singl stigao je, naravno, do mesta broj jedan na britanskoj listi i tamo se zadržao sedam nedelja. Nedugo zatim i u Americi je zaseo na sam vrh, kao i u preko 30 drugih zemalja, i ujedno postao najprodavaniji debitantski singl svih vremena. Devojke koje su tada „začinile“ svet su Viktorija Bekam (nekada Adams), Melani Čizom (skraćeno Mel Si), Melani Braun (Mel Bi), Džeri Halivel i Ema Banton. U novembru ’96. izdaju album „Spice“, koji je imao neverovatno dobru prodaju (u Britaniji se čak 15 nedelja zadržao na prvom mestu). Novembra 1997. izdaju drugi album pod nazivom „Spiceworld“, a te godine snimaju i istoimeni film, koji im je doneo priličnu zaradu, ali i nagradu Zlatna malina u kategoriji „najgore glumice“. Bend potresaju nemiri i polako gubi na popularnosti. Godine 1998. grupu napušta Džeri Halivel, zbog nepremostivih razlika između nje i devojaka. Kao četverac izdaju još jedan album 2000. godine – „Forever“, koji doživljava pravu katastrofu. Širom sveta prodat je u svega 185.000 primeraka. Tada je bilo jasno da grupa više nema budućnost. Raspad je usledio 2001, a članice su se okrenule solo karijeri.
Godine 2007. objavljuju kompilaciju najvećih hitova kao pratnju za povratničku turneju – „The Return of the Spice Girls“. Spektakl počinje 2. decembra u Vankuveru (Kanada), a nastavljen je u Sjedinjenim Državama, uz sve prodate karte. Da neće biti baš sve tako sjajno i spektakularno najavio je koncert krajem januara u polupraznoj dvorani u Las Vegasu. Ovih dana portparol „Spajsica“ rekao je na konferenciji za štampu da se turneja skraćuje zbog porodičnih i ličnih obaveza članica grupe i da se završava 26. februara u Torontu. Otkazana su gostovanja u Kini, Južnoafričkoj Republici, Australiji i Argentini. Naravno, odmah su u javnosti krenule spekulacije o tome da su glavni razlozi prekida turneje opadanje interesovanja za bend, slaba prodaja karata, kao i netrpeljivost i svađa između samih članica. Devojke su to demantovale i putem video snimka poslale izvinjenje svim svojim fanovima. Ipak, ostaje niz nejasnoća i neki gorak ukus u ustima…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.