U trendu

„Spandau Ballet“ uskoro u Beogradu

Čuvena britanska grupa "Spandau Ballet", koja je vrhunac karijere doživela osamdesetih godina prošlog veka, održaće koncert 26. februara u Beogradskoj areni. Smatraju se rodonačelnicima novog talasa i svakako su obeležili jednu od najvažnijih muzičkih decenija. Bend je objavio da se razilazi 1990. godine, ali nakon skoro dvadeset godina njegovi članovi ponovo sviraju zajedno. U oktobru 2009. godine grupa je krenula na turneju simboličnog naziva "The Reformation Tour", u okviru koje će posetiti i Beograd.
Grupa "Spandau Ballet" oformljena je u Londonu krajem sedamdesetih. Inspirisana "novim romantičarima", grupa je svirala muziku koja je mešavina fanka, džeza, soula i popa, naravno, uz dosta sintizajzer zvuka. Bili su jedna od najuspešnijih grupa tokom osamdesetih. Čak deset pesama i četiri njihova albuma bili su na top-deset listama slušanosti. Neki će reći da je njihovo vreme bilo tada, a da oni tek sada dolaze u Beograd, ali podsetićemo da je ova grupa bila gost Beograda u jeku svoje popularnosti 5. aprila 1987. godine. Koncert održan u "Pioniru" dugo se prepričavao po beogradskim klubovima.
Originalno ime ove grupe bilo je "The Cut" kada su je 1976. godine oformili školski drugovi Geri Kemp (Gary Kemp) i Stiv Norman (Steve Norman). Kada su se pridružili Džon Kibl (John Keeble), pevač Toni Hedli (Tony Hadley) i Martin Kemp (Martin Kemp), ime je promenjeno u "The Makers"; u to vreme oni su negovali mnogo "tvrđi", prvenstveno rokerski, zvuk. Tokom zajedničke posete Berlinu prijatelj benda video je natpis Spandau Ballet na zidu jednog noćnog kluba i predložio im novo ime. Smatra se da je ovaj izraz zapravo naziv popularnog načina samoubistva u nemačkom zatvoru "Spandau" (vešanje).
Međunarodni uspeh bend stiče tek trećim studijskim albumom – "True", koji izlazi u martu 1983. godine. Tada se saksofonista Stiv Norman (Steve Norman) priključuje grupi. Između 1981. i 1989. godine "Spandau Ballet" su izdali šest studijskih albuma s kojih su se izdvojile pesme "True", "Gold", "To Cut a Long Story Short", "Only When You Leave", "Crashed Into Love" i mnoge druge. Godine 1989. bend se raspao.
U martu 2009. godine grupa je održala pres-konferenciju na kojoj je objavila da se ponovo okuplja. Karte za prve povratničke koncerte održane u Dablinu i Londonu ("O2" arena) u oktobru prošle godine prodate su za manje od pola sata. Ovu vest pratio je i izlazak novog, sedmog po redu, albuma "Once More", na kome se pored dve nove pesme "Once More" i "Love is All" nalazi i 11 starih pesama ponovo obrađenih i snimljenih u akustičnom maniru.
Ulaznice za koncert grupe "Spandau Ballet" mogu se nabaviti na uobičajenim prodajnim mestima po cenama od 1.900 do 3.900 dinara.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.