U trendu

U2 posvećuju turneju albumu starom 30 godina

Iako je irski sastav U2 osnovan još 1976. godine u Dablinu, Bono Voks, Edž, Adam Klejton i Lari Malen morali su da se strpe punih 11 godina kako bi postali svetske zvezde.

Upravo je peti studijski album „The Joshua Tree”, objavljen 1987. godine, predstavljao prekretnicu za najpoznatiji irski muzički „proizvod”.

Zahvaljujući tom albumu, prvi put u karijeri našli su se na prvom mestu „Bilbordove” liste albuma, a i prvi i jedini put njihova dva singla – „With or Without You” i „I Still Haven’t Found What I’m Looking For” bila su na čelnim pozicijama američke liste.

Jedino je, bar što se tiče lista, relativni neuspeh imala, i danas voljena, pesma „Where the Streets Have No Name”. Ploča je dobila sjajne kritike, i njihovo je najprodavanije izdanje u karijeri (25 miliona primeraka).

Stoga i ne čudi što su tri dececije od objavljivanja albuma, zahvaljujući kome su prvi put imali dovoljno publike da dvorane zamene stadionima, rešili da slave na svetskoj turneji narednih meseci.

Prigodno nazvana „The Joshua Tree Tour 2017”, ova turneja poslužiće bendu da odsvira čuvenu ploču u celosti, jer, zanimljivo, neke od 11 pesama, koliko se našlo na ploči koju su producirali Danijel Lanoa i Brajan Ino, nisu izvodili uživo.

Turneju otvaraju 12. maja u Vankuveru i do 1. jula sviraće po SAD, a posle mnogo vremena pojaviće se i na jednom festivalu – „Bonaru”, koji se od 8. do 11. juna održava u Tenesiju.

Potom dolaze u Evropu, gde ih očekuje osam nastupa. Za 8. jul zakazan je koncert na londonskom Tvikenam stadionu, a pohod po Evropi završavaju 1. avgusta svirkom u Briselu.

Iako, kako je izjavio gitarista benda Edž za „Rolingstoun”, ne vole da se vraćaju u prošlost, ovoga puta napravili su izuzetak, jer radi se o posebnoj ploči, koja je tada reflektovala stanje u svetu tokom vladavine Margaret Tačer u Velikoj Britaniji, odnosno Ronalda Regana u SAD:

„Čini se kao da smo napravili čitav krug od kada su ove pesme nastale, s obzirom na trenutne preokrete na globalnom nivou, desničarsku politiku i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava. Zato i slavimo ovaj album, jer pesme su relevantne i danas.”

Za pevača Bona Voksa, koji je nedavno preslušao album, posle gotovo 30 godina, ploča je kao „opera”:

„Mnogo je emocija koje su i danas aktuelne – ljubav, gubici, raspršeni snovi, traganje za oproštajem… Pevao sam neke od ovih pesama, ali nikada sve.”

Iako su koncerti već zakazani, članovi benda još uvek koncipiraju šou, ali prema Edžovim rečima, sigurno neće izvoditi pesme po redosledu sa čuvene ploče…

Gitarista je za „Rolingstoun” potvrdio i da će novi album benda „Songs of Experience” izaći u drugoj polovini godine. Iako je stvaranje 14. studijskog izdanja započeto tokom turneje „Innocence+Experience” 2015. godine, sve se promenilo:

„U prvoj polovini prošle godine 80 odsto albuma bilo je završeno, međutim, onda se desio ’bregzit’, i naročito izbori u SAD, odnosno izbor Donalda Trampa. Svet se promenio, i nismo mogli da ostanemo nemi”, rekao je Edž, dodavši da će nova ploča stoga biti osvrt na to koliko je svet sada drugačije mesto.

(Jelena Koprivica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.