U2

Jedan od najpoznatijih svetskih rok bendova, irski kvartet „U2“, počeo je sa klupskim svirkama još krajem sedamdesetih godina u Dablinu. Sinonim za ovaj bend, vokal Bono, osnovao je grupu „Feedback“ još kao srednjoškolac. Nekoliko godina kasnije, bend menja ime u „Hype“, da bi današnje ime, „U2“, konačno dobio 1978. godine.

Grupa je deset godina snimala u Irskoj i Britaniji, ali svetski uspeh postigla je tek albumom „The Joshua Tree“. Ovaj album bio je samo zaslužena kruna desetogodišnjeg rada njenih članova. Pesme ovog benda imale su političku, socijalnu i revolucionarnu pozadinu. Pomenuti album je početkom osamdesetih godina učinio ovaj bend jednim od najpopularnijih u svetu. To je bio najveći uspeh u poslednjih desetak godina za jedan evropski bend.

Početkom devedesetih, Bono se angažuje na pisanju tekstova pesama za poznate svetske izvođače. Jedan od najpoznatijih hitova bio je njegov tekst za pesmu Tine Tarner iz filma „Goldeneye“. Takođe, Bono je bio veoma uspešan i kao advokat. Poznat je i njegov nastup na dodeli MTV nagrada u Francuskoj, kada je javno kritikovao predsednika Francuske, Žaka Širaka, zbog nuklearnih testova u toj zemlji, i to služeći se rečnikom prilično neprikladnim za takvu ceremoniju.

Angažovao se oko pomaganja najsiromašnijim afričkim državama, u ekološkim i drugim humanim poduhvatima. Sastajao se sa najvažnijim ljudima svetske političke scene, religioznim vođama i drugim relevantnim ličnostima, i to zarad stvaranja ravnopravnosti u svetu, koja je, po njegovim rečima, misija za koju se bori.

Do danas nije zapostavljao grupu, bez obzira na sve aktivnosti kojima se pored toga bavio. Grupa je sa gotovo svakim novim albumom postizala velike uspehe. Mnoštvo muzičkih nagrada koje je ova grupa osvojila – samo je dokaz popularnosti i kvaliteta muzike koju je do sada stvarala. Njihov za sada poslednji album, „Beautiful Day“, osvojio je četiri Gremi nagrade i nedeljama je bio na vrhovima svetskih muzičkih top-lista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.