Učesnici festivala „Jelen pivo lajv“

Predstavićemo izbliza, kao što smo obećali, najznačajnije učesnike festivala "Jelen pivo lajv", koji će se ove godine održati na Tašmajdanu 5. i 6. septembra. Najveća zvezda je, bez svake sumnje, Igi Pop (Iggy Pop) sa svojim bendom "The Stooges". On će nastupiti u petak, prvog dana. Godine 2004. održao je koncert za pamćenje na Egzitu, a ništa manje spektakularan neće biti ni ovaj nastup, sigurni smo u to. S Igijevim likom i delom imao sam prilike da se susretnem u ranim tinejdžerskim danima, kada sam došao do jedne kasete sumnjivog kvaliteta, običnog žutog omota, na kojoj je pisalo samo "The Stooges". Posle konstantnog preslušavanja "zarazio" sam se sa dve pesme – "I Wanna Be Your Dog" i "No Fun". Ovu prvu je, nedugo zatim, pevušio i skoro ceo moj razred. Toliko sam bio dosadan! A "No Fun" su sjajno obradili i Pistolsi. A ja sam vrlo brzo shvatio zašto Igija Popa zovu "kum panka". Usput, dotična kaseta je prvi album grupe iz 1969. godine, koliko god to zvučalo neverovatno. Poređenja radi, za Pistolse smo čuli tek tamo neke 1975/76. A, što bi rekli stariji i mudriji od mene, sve ostalo je istorija. Nema dileme, žilavi 61-godišnji Džejms Njuvel Osterberg Mlađi (James Newell Osterberg, Jr.), daleko poznatiji kao Igi Pop, imaće nezaboravan nastup na Tašu te večeri. Stoga, ne razmišljajte mnogo.
Slede pravi dinosaurusi. I njihova iritirajuće melodična buka. Za američki bend "Dinosaur Jr." saznao sam preko već ranije spominjanog, prvog i verovatno jedinog alternativnog CD kluba u gradu – "Mu Tai". Još iz vremena kad smo diskove mogli jedino da iznajmimo i presnimimo na kasetu. E, to je bilo pravo uzbuđenje. Danas, u poplavi nove tehnike i raznih mogućnosti, ne možete osetiti draž nečijeg novog albuma jer se on pojavi na netu čak i pre zvaničnog izdanja. No, dobro, tehnika narodu! Dinosaurusi dolaze iz Masačusetsa i dosad su objavili osam studijskih albuma. Iako su svoj prvi album, "Dinosaur" iz 1985, prodali u mizernih 1.500 kopija, kritika danas ovaj bend smatra jednim od najuticajnijih u alternativnoj muzici, kao i pretečom čuvene Nirvane. A inače ne praktikuju da dolaze u Evropu. Mis’im, šta reći?!
Idemo na drugi dan. Još jedna premijera kod nas. Kradljivac ženskih srca, sladunjavi Evan Dando, i njegovi "The Lemonheads" nastupiće drugog dana kao hedlajneri. Iako postoje od 1986. i u prve četiri godine postojanja izdaju čak četiri albuma, komercijalni uspeh postižu tek izdanjem "It’s a Shame about Ray" iz 1992. godine. I to fenomenalnom obradom pesme "Mrs. Robinson". A u svojih 12 meseci vojskovanja mislim da bih na prste jedne ruke mogao nabrojati dane kad nisam čuo stvar sa albuma iz 1993. (Come on Feel the Lemonheads), "Into Your Arms". Sjajna pesma. Za kraj ove ili početak sledeće godine spremaju novi album, s koga ćemo među prvima moći da čujemo neke pesme.
Za "Brejkerse", "Orgazam" i "Disciplinu" neću trošiti reči, nema potrebe. A za "Majke"… Reći ću samo da nema ravnodušnih. Jedni se plaše i gnušaju tvrdih gitara, teških stihova i promuklog glasa Gorana Bareta, dok su drugi opčinjeni njihovom magijom. A vi pogodite u kojoj grupi sam ja. I pronađite negde bar jednu stvar i poslušajte. "Zbunjen i ošamućen", "Iz sve snage", "Krvarim od dosade", "Mršavi pas", "Bez pameti", "Odvedi me", "A ti još plačeš", "Vrijeme je da se krene"… Pa mi onda recite da ste ravnodušni. Čik!
Sve ostale informacije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.