„Underworld“ uskoro u Beogradu

Jedan od najuticajnijih elektronskih bendova današnjice – "Underworld", nastupiće u Beogradu 10. novembra u Beogradskoj areni, a publiku će pred koncert zagrevati DJ D. Ramirez. Široj publici "Underworld" je najpoznatiji po pesmi "Born Slippy", koja se našla na saundtrek albumu filma "Trainspotting" Denija Bojla (Danny Boyle) iz 1996. godine.
Karl Hajd (Karl Hyde) i Rik Smit (Rick Smith) otpočeli su svoje muzičko partnerstvo 1980. godine, dok su radili zajedno u restoranu u Kardifu. Prva dva albuma izdaju 1983, a umesto imena grupi daju samo jedno grafičko obeležje, koje kasnije dobija naziv "Freur". Tek deceniju kasnije muzičar Princ (Prince) menja svoje ime u grafički simbol ljubavi.
Bend "Freur" prestaje da postoji 1986. godine, da bi već 1987. članovi oformili novi bend pod imenom "Underworld", koji je više bio orijentisan na fanki i elektropop muziku. Bend prestaje da postoji 1990. i često se taj inicijalni period grupe do početka devedesetih naziva "Underworld Mk1". Hajd i Smit regrutuju DJ Darena Emersona (Darren Emerson) iz Eseksa i kao trio počinju da stvaraju muziku s primesama densa i tehna i počinju period grupe poznat pod imenom "Underworld Mk2".
Drugi studijski album – "Second Toughest In The Infants", koji izdaju kao trio, postiže pristojan komercijalni uspeh. Najzreliji album do tada donosi mešavinu pop zvuka sa tehno, haus i "drum and bass" primesama, koji kasnije postaje prepoznatljiva "Underworld" muzika. Svetsku slavu bend dostiže jednim drugim izdanjem koje izlazi iste godine – filmom "Trainspotting". Na albumu koji je pratio film bend se predstavio numerama "Dark & Long (Dark Train)" i "Born Slippy NUXX", koja postaje najuspešnija pesma ovog benda do današnjih dana.
Daren Emerson napušta grupu nakon izlaska živog albuma "Everything, Everything" i 2002. godine Hajd i Smit ponovo kao duo izdaju album "A Hundred Days Off", s kog se izdvojio singl "Two Months Off" na Ibici tog leta. Sledeće godine njihova odana publika dobija odabranu antologiju (Underworld 1992-2002) koja obuhvata "Underworld MK2" i "Underworld MK3" periode.
U novembru 2005. Smit i Hajd izbacili su svoj digitalni projekat "RiverRun" preko koga su direktno svojim obožavaocima isporučili novu muziku posredstvom interneta i tako zaobišli zamorni sistem promocije i dobili mnogo brži odgovor na ono što su stvorili. Godine 2006. radili su s proslavljenim kompozitorom filmske muzike, producentom i aranžerom, Gabrijelom Jardom (Gabriel Yared), na muzici za film Entonija Mingele (Anthony Minghella) "Provalnik" ("Breaking and Entering"), i sarađivali s Džonom Marfijem (John Murphy) na muzici za film "Sunce" ("Sunshine") Denija Bojla.
To je bio uvod za dugo očekivani novi album ovog dvojca, njihov peti studijski, pod nazivom "Oblivion with Bells", koji izlazi 2007. Album je mnogo intimniji nego prethodni projekti i sadrži gotovo vajarsku orkestraciju, neke elemente ambijentalne podloge, a ohrabreni saradnjom sa Jardom, uneli su intenzivnu upotrebu živih instrumenata (uključujući tu i izvođenje bubnjara grupe "U2" Larija Milera (Larry Mullen Jr) u numeri "Boy, Boy, Boy"). Sledeći singl s ovog albuma je pesma "Crocodile".
Bend "Underworld" je uvek bio prisutan na britanskoj dens sceni koja se menjala neverovatnom brzinom. Ono što ih je izdvajalo od drugih jeste njihova sposobnost da unesu dušu i ljudsko saosećanje čak i u najtipičnije klupske ritmove, povezujući ih sa Hajdovim često vizionarskim, složenim tekstovima, koji su uvek imali izrazito poetski ton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.