U trendu

Uskoro novi album Alanis Moriset

Nastavljamo druženje s naj-glasovima današnjice. Sledeća u nizu je Alanis Moriset (Alanis Morissette). Pored izuzetnih vokalnih sposobnosti, dodatni razlog za ovu priču je i novi album, koji bi uskoro trebalo da se pojavi u prodaji. Naziv albuma je već poznat – Flavours of Entanglement, a najavljen je za april 2008. godine. Biće to eksperiment, bitno različit od prethodnih izdanja, koji sadrži elemente folka, popa pa čak i hip-hop bitova. Kako sama u šali kaže, najzad je dala šansu muškarcima, jer prvi put od njene 16. godine prateće vokale izvodi muškarac. Na albumu ima 11 pesama, koje tematski prate njenu životnu borbu ali i političku borbu u svetu. Jako politički angažovana, izjavila je da sve lične borbe na kraju postanu političke i da se naše emocije uvek vežu s velikim stvarima i ratovima u svetu.
Producent na albumu je čuveni Gaj Sajgsvort (Guy Sigswort), koji je radio s Bjork i Madonom. Neki od već poznatih naslova pesama su „Moratorium“ i „Not as We“. Nove pesme premijerno će se čuti uživo na turneji po Severnoj Americi, koja kreće početkom godine s Mečboks Tventi (Matchbox Twenty).
Još nekoliko reči o ovoj izuzetnoj kanadsko-američkoj pevačici. Pravo ime – Alanis Nadin Moriset (Alanis Nadine Morissette). Rođena je 1. juna 1974. godine u Otavi. Prva dva albuma objavljuje samo u Kanadi („Alanis“ – 1991. i „Now is the time“ – 1992.), ali postiže zavidan uspeh. Ali šta reći za dalje korake? Godine 1993. seli se u Toronto, a nešto kasnije u Los Anđeles. Album „Jagged Little Pill“ objavljuje ’95. Njen prijatelj i menadžer Skot Velš (Scott Welsh) očekivao je prodaju od 250.000 primeraka. Ipak, hitovi „You Oughta Know“, „Hand in My Pocket“, „Ironic“, „You Learn“, „Head Over Feet“ su „malo“ premašili očekivanja. Album je prodat u preko 30 miliona primeraka širom sveta i postigao nezapamćen uspeh, postavši jedan od najprodavanijih svih vremena. Nema smisla nabrajati sve nagrade. Možda samo četiri Gremija ’96. godine. A imala je tek 21 godinu…
Dalje slede samo brojke jer bi sve ostalo bilo suvišno. Godine 1998. izlazi „Supposed Former Infatuation Junkie“. Debitovao je kao broj 1 na Bilbordovoj listi 200, obarajući rekord u broju prodatih kopija jedne žene u samo nedelju dana (469.000). Ukupna prodaja – sedam miliona. Godine 1999. objavljuje album „MTV Unplugged“ s nastupa koji su u to vreme postali veoma popularni i svojstveni mnogim poznatim muzičarima. Ukupna prodaja – tri miliona.
Posle četiri godine pauze, 2002. izlazi novi studijski album – „Under Rug Swept“. Alanis prvi put preuzima ulogu i autora pesama i producenta. Prodaja – četiri miliona primeraka. Iste godine u decembru pojavljuje se CD/DVD komplet „Feast on Scraps“. Sledi „So-Called Chaos“, maja 2004, s prodajom od dva miliona kopija. U februaru 2005. dobija američko državljanstvo ali i zadržava kanadsko. Te godine desetogodišnjicu albuma „Jagged Little Pill“ obeležava akustičnim izdanjem „Jagged Little Pill Acoustic“, a nešto kasnije objavila je kolekciju najboljih hitova „Alanis Morissette: The Collection“. Na kraju, kada saberemo sve te milione prodatih kopija, dobijamo rezultat koji, bez svake sumnje, govori da je reč o jednom od najvećih umetnika današnjice. Stoga, pronađite neki od navedenih naslova u svojoj kolekciji i pustite ne biste li što spremniji dočekali april.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.