U trendu

Uskoro novi album i turneja grupe „Oasis“

Jedan od najvećih bendova današnjice, planetarno popularni "Oasis", planira da uskoro krene na svetsku turneju, verovatno najveću do sada. Turneja bi zapravo trebalo da bude podrška novom studijskom albumu, sedmom po redu – "Dig Out Your Soul". Ovo ostvarenje pojaviće se 6. oktobra i verovatno će se prvi nastup poklopiti s tim datumom. Pre toga, 29. septembra, bend će objaviti prvi singl s albuma, pod nazivom "The Shock of the Lightning". Prvi koncert će gotovo sigurno biti održan na londonskom Vembliju, a zatim će se pojaviti pred domaćom publikom u Mančesteru. Sledi putovanje po celom svetu i turneja kakvu bend još nije imao a kakva se očekuje još samo od "Rolling Stones"-a.
Inače, "Oasis" je osnovan 1991. godine u Mančesteru i do sada je prodao preko 60 miliona ploča (uključujući i singlove). Braća Galager, Noel i Lijam (Noel & Liam Gallagher) jedini su stalni članovi benda. Sadašnju ekipu čine još i Džem Arčer (Gem Archer), Endi Bel (Andy Bell) i Kris Šerok (Chris Sharrock). Iako često meta tabloida zbog svojih ispada i incidenata, braća Galager, koji su okarakterisani kao loši momci, dali su nemerljiv doprinos celoj britpop sceni i čuvenom mančesterskom talasu. Momentalni komercijalni i svaki drugi uspeh postižu 1994. godine svojim prvencem "Definitely Maybe". Ovaj album donosi mog favorita, singl "Supersonic", i od mnogih biva proglašen za najbolji debitantski album svih vremena. Prodat je u preko 7,5 miliona kopija.
Na krilima uspeha, već naredne godine izdaju i drugi album – "(What’s the Story) Morning Glory?" Dvanaest sjajnih pesama, od kojih jedan pravi megahit – "Wonderwall". I, naravno, sve sama prva mesta na svim mogućim listama. U Britaniji se deset nedelja zadržao na vrhu. Bio je to treći najbolje prodavani album u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva sa 4,3 miliona prodatih kopija (ukupno 19 miliona širom sveta!). Treći album – "Be Here Now", izlazi 1997. i postaje najbrže prodavani album u Britaniji: preko 420.000 kopija prvog dana, odnosno preko milion za dve nedelje. Zaista neverovatni uspesi.
Slede ostvarenja "Standing on the Shoulder of Giants" (2000), "Heathen Chemistry" (2002) i "Don’t Believe the Truth" (2005), uz kompilaciju "Stop the Clocks" iz 2007. I tako stižemo do 2008. i do njihove najveće turneje dosad. A kad se već porede sa Stonsima, mogli bi i oni da svrate malo do nas. Uh, kako bi to bilo lepo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.